Sondaj: Klaus Johannis, omul politic cu cea mai mare favorabilitate

Klaus Johannis este personalitatea cu favorabilitatea cea mai mare, iar majoritate covârşitoare a românilor cred cu convingere că România are nevoie de o alternativă la politica de austeritate. Aproape toţi românii cred că găsirea de soluţii pentru relansarea economiei şi crearea de locuri de muncă sunt mult mai importante decât revizuirea Constituţiei,  conform unui sondaj de opinie al CCSCC.
Două treimi dintre români cred că apartenenţa ţării noastre la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă un lucru bun, iar o treime îl simpatizează pe premierul Victor Ponta şi partidul din care face parte. Mai mult de jumătate dintre români cred că actualii guvernanţi sunt la fel cu ceilalţi dinaintea lor. Cât priveşte optimismul economic, mult mai puţin de un sfert dintre români cred că o vor duce mai bine în 2014 decât în 2013. Aproape 90% cred că Mişcarea Populară nu este nici mişcare, nici populară. Mai mult de jumătate dintre români folosesc Internetul şi o treime dintre ei au cont de
facebook.
Cei mai mulţi dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită Doar 3% dintre români sunt ferm convinşi că, în ţară, lucrurile merg într-o direcţie bună, în timp ce 54,3% sunt foarte convinşi că direcţia în care se îndreaptă România este greşită. Alţi 10% sunt destul de convinşi că ne îndreptăm într-o direcţie bună, iar 14,4% sunt destul de convinşi că direcţia în care se îndreaptă România este greşită. 18,3% nu ştiu dacă ţara noastră este sau nu pe drumul cel bun.
Victor Ponta şi PSD, simpatizaţi de o treime dintre români Aproape o treime dintre respondenţi – 31,3% – susţin că le place atât premierul Victor Ponta cât şi Partidul Social Democrat, în timp ce 57,5% susţin că nu le place nici Victor
Ponta, nici PSD. Un procent de 9,4% dintre respondenţi îl agreează pe premier dar nu agreează PSD, în timp ce 1,8% dintre români au spus că le place PSD, dar nu le place de Victor Ponta.
68,5% dintre români nu îl plac pe Crin Antonescu şi nici PNL, iar 23,1% agreează atât PNL cât şi pe preşedintele acestuia. Doar 2% dintre români susţin că le place Crin Antonescu dar nu le place PNL, în timp ce altor 6,4% le place PNL, dar nu împart aceeaşi simpatie faţă de preşedintele său.
Cătălin Predoiu, împreună cu Partidul Democrat Liberal sunt simpatizaţi de 14% dintre respondenţi, în timp ce 2,2% susţin că le place Predoiu, dar nu şi PDL. Altor 4,3% le place doar PDL, fără a le plăcea şi Cătălin Predoiu, în timp ce un procent semnificativ de 79,5% dintre români nu agreează nici PDL, nici pe Predoiu.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, împreună cu Partidul Conservator sunt agreaţi de 18% dintre români. Altor 2,8% le place Daniel Constantin şi nu le place PC, iar un procent de doar 0,8% spun că le place PC, dar nu le place de ministrul Constantin. La mai bine de trei pătrimi dintre români, 78,4%, nu le place nici PC, nici Daniel Constantin.
România are nevoie de o alternativă la politicile de austeritate
Majoritate covârşitoare a românilor cred că ţara noastră are nevoie de o alternativă la politicile de austeritate şi un procent foarte mic cred că revizuirea Constituţiei ar fi o prioritate pentru Guvernul României. Astfel 84,9% sunt în total acord cu necesitatea unei alternative la politicile de austeritate, iar 7,9% sunt parţial de acord cu acest fapt. În
dezacord total sunt doar 5,1%, iar alţi 2,1% sunt în dezacord parţial cu necesitatea unei alternative la politicile de austeritate din România.
La fel de mulţi români – 82,7% – consideră că priorităţile Guvernului României ţin de relansarea economiei şi de crearea de locuri de muncă, nu de revizuirea Constituţiei. Alţi 12,7% sunt parţial de acord cu această prioritizare, 4% sunt în dezacord parţial, în timp ce un procent infim de doar 0,6% cred că priorităţile Guvernului nu ţin de relansarea
economică.
Guvernanţii actuali, la fel cu ceilalţi dinainte Mai mult de jumătate dintre români au sentimentul că actualii guvernanţi sunt la fel cu cei dinaintea lor. Astfel, 59,8% sunt convinşi de acest lucru, alţi 16% sunt în acord parţial cu această afirmaţie, iar 9,4% în dezacord parţial. Doar 14,8% dintre români cred că actualii guvernanţi nu sunt la fel cu cei de dinaintea lor.
Centrul de Studii Cantitative şi Calitative – CCSCC Două treimi dintre români sunt de acord cu apartenenţa Românie la NATO şi la UE Apartenenţa la NATO este un lucru bun pentru România în viziunea a 65,6% dintre persoanele intervievate, în timp ce pentru 7,3% aceste lucru nu este bun. Alţi 18,6% sunt doar parţial de acord că apartenenţa României la NATO este în favoarea României, iar 8,5% îşi exprimă dezacordul parţial vizavi de această afirmaţie.
Două treimi dintre români – 68,8% – consideră că apartenenţa României la Uniunea Europeană este un lucru bun pentru ţara noastră, iar alţi 14,3% se declară parţial de acord cu acest fapt. În dezacord parţial sunt 8,6% iar 8,3% dintre respondenţi sunt convinşi că apartenenţa la UE nu reprezintă un lucru bun pentru România.
Mişcarea Populară – nici mişcare, nici populară
Marea majoritate a românilor – 88,2% – cred că Mişcarea Populară nu este ”nici mişcare, nici populară”, 5,1% sunt parţial de acord cu această afirmaţie. Doar 2,8% în dezacord parţial iar 3,9% sunt în total dezacord cu afirmaţia că Mişcarea Populară nu este nici mişcare, nici populară.
Klaus Johannis – politicianul cu cea mai mare favorabilitate
Primarul Sibiului, liberalul Klaus Johannis, îi depăşeşte la capitolul favorabilitate atât pe premierul României, cât şi pe preşedintele Traian Băsescu şi pe şefii principalelor partide politice din România. 39,6% dintre persoanele intervievate au o părere favorabilă despre Klaus Johannis, 30,1% – părere nefavorabilă, în timp ce 22,5% n-au nici o opinie, iar 7,8% nu îl cunosc. La capitolul favorabilitate, Johannis este urmat de premierul Victor Ponta cu 35,3%, Sorin Oprescu – 34,2%, Crin Antonescu – 25,6%, Cătălin Predoiu – 21,8%, Mihai Răzvan Ungureanu – 18,2%, Daniel Constantin – 17,7%, Traian Băsescu – 17,5%, Liviu Dragnea 16,2% şi Dan Diaconescu – 10,8%.
La capitolul ”nefavorabilitate” conduce Dan Diaconescu cu 69,9%, urmat de preşedintele Traian Băsescu, cu 56,6%, de preşedintele Senatului – Crin Antonescu – 53,8%, Mihai Răzvan Ungureanu – 46,6%, Victor Ponta – 45,9%, Liviu Dragnea – 45,7%, Cătălin Predoiu – 43,9%, Sorin Oprescu – 37,8% şi Daniel Constantin – 37,6%. Mai mult de jumătate dintre români utilizează Internetul iar o treime au cont de facebook
Mai mult de jumătate dintre români – 54,7% – utilizează Internetul, iar 33,5% au cont de facebook. 20,3% dintre persoanele intervievate spun că au smatphone şi 5,2% au iphone. 10,4% susţin că au tabletă.
Centrul de Studii Cantitative şi Calitative – CCSCC
O treime dintre români cred că o vor duce mai prost în 2014
Aproape o treime dintre români sunt pesimişti când vine vorba de situaţia financiară a gospodăriei lor în 2014. Astfel, 29,3% cred că situaţia lor financiară va fi mai proastă în 2014 decât în 2013. Optimişti sunt doar 16,7% care sunt convinşi că o vor duce mai bine decât anul trecut. 54% dintre români cred că situaţia financiară a gospodăriei lor va
rămâne neschimbată faţă de 2013.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări şi Studii Cantitative şi Calitative (CCSCC) în perioada 11-14 februarie 2014, pe un eşantion probabilist, multi-stadial, stratificat, cu un volum de 1.189 subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a României. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/- 2,85%. Baza de eşantionare a fost reprezentată de listele de abonaţi de telefonie mobilă şi fixă. Interviurile au fost realizate telefonic cu selecţie aleatoare asistată de calculator (CATI). Sondajul a fost efectuat din resurse interne pentru informarea opiniei publice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.