Este extrem de utilă în zilele noastre, dar ce știm despre ea? Bricheta

Instrument indispensabil fumătorilor, dar folosit și de nefumători, bricheta a fost inventată în 1933, în Pittsburgh, Pennsylvania (SUA), de George G. Blaisdell.

Acesta a fondat Zippo Manufacturing Company, în 1932 și, un an mai târziu, în februarie 1933, obținea brevetul pentru ‘Zippo lighter’ (bricheta Zippo). Prima brichetă Zippo poate fi văzută la centrul Expozițional al Fabricii Zippo, acesta fiind însoțită de o notă scrisă chiar de mâna inventatorului său.

Bricheta Zippo constă într-un mic recipient din metal, umplut cu butan. George G. Blaisdell a descoperit că gazul din recipient aflat sub presiune poate fi controlat cu ajutorul unei valve. O rotiță permite, printr-o scurtă apăsare, eliberarea unei mici cantități de gaz care, la contactul cu scânteia produsă la acționarea aceleiași rotițe, se aprinde. Scânteia este produsă prin frecarea unei pietre. Sistemul este folosit în fabricarea tuturor surselor portabile de foc, la fel ca acum 72 de ani.

Brichetele Zippo sunt obiecte de colecție. O altă marcă celebră este Piezo, care a început producția de brichete în 1935.

Pe măsură ce fumatul a devenit un obicei tot mai des întâlnit, cererea de brichete pe piață a cunoscut o creștere semnificativă. În prima parte a secolului XX, producătorii de brichete au început să fabrice astfel de mici dispozitive sub anumite nume și ‘branduri’. Liderii industriei în domeniu erau preocupați de astfel de detalii astfel încât clienții lor să distingă produsele de calitate purtând o anumită semnătură. Astăzi, sursa portabilă de foc nu mai este simbolul unei mărci anume. Cele mai utilizate brichete sunt cele din plastic, ieftine și practice.

Statisticile efectuate relevă că anual se vând aproximativ 500 de milioane de brichete.

Brichetele electrice sunt vândute pe piață de mai bine de 20 de ani. Acestea folosesc cristale compresate în așa fel încât să producă încărcătură electrică. La acționarea unei mici manete, încărcătura se transmite aproape instantaneu de la polul negativ la cel pozitiv, focul fiind astfel mai ușor de produs.

Brichetele electronice rezistente la vânt au o vârstă aproximativ egală cu cea a brichetelor electrice. Gazul este presurizat atunci când este introdus în recipient printr-un tub extrem de fin, în timp ce aerul este eliberat și direcționat către un așa-numit perete de ardere. Prin apăsarea unui butonaș, aerul este pus în contact cu gazul, producându-se o temperatură ridicată, de 1000 grade Celsius. Mixtura astfel obținută ajunge, printr-un cilindru, la un electrod. Flacăra produsă la impact este protejată de un cilindru, în interiorul căruia se produce, practic, combustia.

Cele mai noi invenții în domeniu au revoluționat piața brichetelor. Realizate pe sistem turbo-jet, acestea nu produc flacără, ci o căldură care măsurată în grade Celsius egalizează temperatura focului, de aproximativ 1.000 de unități.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.