LUMEA NOASTRĂ: KUWEIT

Statul Kuweit se află în zona Golfului Persic, în partea de nord-est a Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Irakul la nord și vest, Arabia Saudită la sud și Golful Persic la est. Kuweitul are câteva insule mici în Golf, între ele mai importante fiind Bubiyan și Faylaka. Ziua națională este sărbătorită la 25 februarie – aniversarea proclamării independenței de stat (1961). Începând cu anul 1992 se sărbătorește oficial și ziua de 26 februarie – data eliberării Kuweitului de sub ocupația irakiană (1991).

Suprafața totală este de 17.818 kmp. Capitala se află la Al Kuweit, unde locuiesc și muncesc circa două milioane de oameni. Populația autohtonă kuweitiană este de aproximativ 1,3 milioane de suflete. Restul, pâna la 4,2 miloane de persoane îl reprezintă străinii, care formează forța de muncă imigrantă (arabi, indieni, pakistanezi și iranieni). Moneda este dinarul kuweitian, limba oficială — araba, iar religia este islamică (suniți — 85%). Diviziuni administrative: șase guvernorate: Al Ahmadi, Al ‘Asimah, Al Farwaniyah, Al Jahra’, Hawalli, Mubarak Al Kabir.

Kuweit este monarhie ereditară, condusă de un emir. Tronul se moștenește ereditar, fiind împărțit, alternativ, între două din cele cinci ramuri ale familiei Sabah: Al-Jaber și Al-Salem. Conform Constituției, șeful statului trebuie să fie descendent din Mubarak Al Sabah, emir al Kuweitului în perioada 1896-1915. Șeful statului (emir) este șeicul Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah, iar prințul moștenitor e șeicul Nawaf Al Ahmad Al Jaber Al Sabah. Prim-ministrul este șeicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah.

Activitatea legislativă este exercitată de Adunarea Națională (50 de membri, la care se adaugă cei 15 membri ai guvernului care fac parte de drept din Parlament). Activitatea executivă este exercitată de un Consiliu de Miniștri (15 membri). Cadrul legal nu permite înființarea de partide politice. La nivelul Parlamentului există însă grupări politice (islamică, populară, liberală și independentă).

Principala atracție a statului este însăși capitala — Kuwait City, o metropolă vibrantă, cu clădiri de birouri înalte, hoteluri de lux, bulevarde largi și parcuri aranjate. Pe de altă parte, capitala este pe rând o oază artificială și un mic paradis în deșert, care, prin puterea științei și tehnicii, a răsturnat determinările climatice locale. Un punct de reper și simbol al Kuweitului modern îl reprezintă Turnurile Kuweit — un grup de trei turnuri de apă așezate pe promontoriul din Golful Persic, inaugurate în 1977. Prin ridicarea turnurilor de apă, Kuweitul a rezolvat într-un fel sau altul problema ridicată de deșertul care ocupa mare parte din țară. Cu ajutorul instalațiilor de irigare au luat naștere între deșert și mare, zone înverzite, ocupate de vegetație.

Pe de o parte, Kuwait Towers sunt semnul arhitectural cu care puterea locală își afirmă controlul asupra condițiilor naturale potrivnice ale deșertului. Totodată, ele sunt și un obiect arhitectural cu o pronunțată identitate locală, trimițând la forma și decorația minaretului. Turnurile au un etaj transformat în restaurant cu terasă exterioară, de unde se poate admira panorama orașului.

Orașul abundă în locuri atractive pentru turiști, de la muzee, galerii de artă, puncte de interes religios, până la marile centre comerciale. Se poate spune că orașul însuși este un muzeu al arhitecturii.

Principale puncte de interes: Muzeul Național, Muzeul Marinei, Muzeul Mașinilor Clasice și Retro, Muzeul de Științe și Istorie Naturală, Marea Moschee din centrul orașului, Turnul de Telecomunicații (o bijuterie arhitecturală, dar și tehnologică), parcurile de agrement Entertainment City, Aqua Park, Skating Ring (pentru iubitorii sportului pe role) și Green Island. Pentru iubitorii de cumpărături, Shouq Sharq, Marina Mall (unul dintre cele mai renumite mall-uri ale Orientului), Bairaq, Al Hamra Luxury Shopping, Bustan, dar și un altfel de mall, cu accente retro — Mubarikiyah.

Pe insula Failakai se poate ajunge cu feribotul. Aici există câteva situri arheologice din Epoca de Bronz, inclusiv un templu grecesc. În Al Jahrah încă se mai construiesc bărci tradiționale, deși astăzi sunt folosite în scopuri turistice și nu pentru pescuit.

Districtul Salmiyah situat la numai 12 km de Kuwait City este una dintre cele mai vaste regiuni ale țării, compus dintr-o zonă comercială și o zonă rezidențială, și care a cunoscut o dezvoltare uluitoare, spre sfârșitul anilor 2000. Orașul are numeroase moschee, un acvariu, un centru științific, cinema, stadion de fotbal, centre medicale și centre de afaceri, un parc de distracții, precum și o biserică de rit romano-catolic.

Strada Salem Al-Mubarrak este o continuare în istorie, a nu mai puțin celebrelor bazare din trecut, asemănător cu cel situat în capitală, Jleeb Al-Shuyoukh. Șoseaua spre Golf oferă peisaje superbe. În oraș sunt peste 200 de parcuri și grădini publice, cele mai cunoscute fiind Salmiya Park, Marina Park, Jabriya Garden și Rumaithiya Public Park.

Tradiția culinară a Kuweitului reflectă tradițiile beduine, precum și contactul cu alte culturi — indiană, irakiană și persană. Pe lângă felurile beduine simple, cu iaurt și smochine, locuitorii mai mănâncă pește, carne și orez. Condimentele sunt o parte esențială a bucătăriei, cele mai utilizate fiind coriandrul, cuișoarele și șofranul. Băuturile cele mai populare sunt ceaiul și cafeaua, adesea amestecate cu condimente — cuișoare pentru cafea și șofran pentru ceai.

În secolul XVII, triburi de beduini din centrul Peninsulei Arabe (Arabia Saudită de astăzi) au migrat spre teritoriul kuweitian și au întemeiat aici primele așezări. Dintre familiile de beduini s-a impus cea a Sabah-ilor, care a pus bazele șeicatului Kuweit în secolul XVIII. Ea se menține la conducerea Kuweitului până în prezent. După cel de-al doilea război mondial, în Kuweit a început exploatarea zăcămintelor de petrol. Kuweitul s-a proclamat ca stat la 19 iunie 1961. La 2 august 1990, Irakul a invadat Kuweitul, declarându-l, la 8 august, a 19-a provincie a sa. În urma acțiunii militare a coaliției internaționale (17 ianuarie — 26 februarie 1991), Kuweitul a fost eliberat, iar Irakul, acceptând prevederile rezoluției 686/1991 a Consiliului de Securitate al ONU, a anulat hotărârea de anexare a Kuweitului.

România a stabilit relații diplomatice la rang de ambasadă cu Statul Kuweit la 10 iunie 1963, primul ambasador român rezident fiind acreditat în septembrie 1974. Actualul ambasador al României în Kuweit, Constantin Volodea Nistor, a prezentat scrisorile de acreditare la 22 februarie 2004. La 16 mai 2006, a fost deschisă Ambasada Statului Kuweit la București.

Principalele produse exportate de România în Kuweit: produse din oțel (țevi și prăjini de foraj, conducte pentru transportul de hidrocarburi) — (62 %), tutun (12,2%), lemn și produse din lemn (10%), vehicule și mijloace de transport (12%), echipamente mecanice și electrice, mobilier și produse chimice (sub 1%), animale vii, covoare, încălțăminte, confecții și produse de sticlărie (0,5%). Importurile din Kuweit sunt ocazionale și extrem de reduse cantitativ, fiind dictate de oportunități de moment și mai puțin de activități comerciale pe termen lung. Din punct de vedere valoric, principalele produse importate din Kuweit au constat în HDEP — polietilenă de înaltă densitate (cca 150.000 USD/2004) și autovehicule (cca 70.000 USD/2004).

Condiţii de intrare şi regim de şedere în Kuweit

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Kuweit este necesară obţinerea vizei de intrare.

Tipurile de viză cel mai frecvent utilizate sunt următoarele: vizǎ turistică, viză de muncă pentru sectorul de stat sau sectorul privat, vizǎ de familie pentru persoanele însoţitoare ale titularului unei vize de lucru.

Cetăţenii români, posesori de pasapoarte simple, pot obţine viză de intrare numai în scop turistic, în Statul Kuweit fie de la ambasadele acestui stat în străinătate, fie de la punctele de trecere a frontierei kuweitiene (aeriene, rutiere şi maritime).

Viza de intrare în Statul Kuweit se poate obţine de la Ambasada Statului Kuwait la Bucureşti, str. Arh. Ion Mincu, nr. 11, sector 1, telefon: (0040) 213154444,  fax: (0040) 213159992, e-mail: kuwaitembassy_ro@yahoo.com .

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Statul Kuweit, toţi cetăţenii români posesori ai unui paşaport simplu sau electronic trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare numai de la o ambasadă a acestui stat din străinătate.

Atenție: Statul Kuweit interzice intrarea pe teritoriul său, indiferent de cetăţenia, scopul şi durata vizitei în acest stat, pentru toţi cetăţenii posesori de paşapoarte temporare.

Cetăţenii români care doresc prelungirea perioadei de şedere, sunt nevoiţi să părăsească teritoriul statului Kuwait la expirarea termenului legal de 90 de zile şi, respectiv, să solicite o nouă viză de intrare.

În cazul vizelor de muncă, angajatorul kuwaitian este cel care obţine viza de intrare pe baza contractului de muncǎ, a analizelor medicale şi a cazierului judiciar atestat de cǎtre Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti.

Atenţie!: În cazul în care doriţi să vă deplasaţi în Kuweit în scop lucrativ, MAE vă recomandă să verificaţi cu atenţie veridicitatea contractului de muncă în baza căruia vă veţi desfăşura activitatea pe teritoriul acestui stat, în vederea preîntâmpinării oricăror riscuri la care vă puteţi expune în caz contrar.

În cazul vizelor de afaceri, acestea se pot obţine şi prin intermediul hotelului la care cetăţeanul străin va locui.

Viza de rezidenţă este eliberată pentru perioada în care contractul de muncă al solicitantului este valabil. Obţinerea vizei de rezidenţă şi a cărţii de identitate intră în obligaţiile angajatorului kuweitian. De la data expirării sau anulării vizei de rezidenţă, titularul are obligaţia de a părăsi teritoriul Statului Kuweit în termen de 30 de zile. În caz contrar, pentru încă o perioadă de 30 de zile, titularul este obligat să plătească penalităţi de 10 dolari SUA/zi.

Pentru a evita apariţia unor situaţii în care Poliţia de Frontieră de pe Aeroportul Internaţional Kuweit să nu acorde viza de intrare/rezidenţă la intrarea pe teritoriul kuweitian, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului temporar.

La părăsirea teritoriului kuweitian, autorităţile locale pot lua decizia de a introduce numele şi datele de identificare ale cetăţeanului străin, care a încălcat legea, pe lista de consemne şi de a îi interzice acestuia să mai intre în Kuweit pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Ministerul de Interne kuweitian – Departamentul pentru Migrări – este cel care aprobă sau refuză eliberarea vizelor de intrare şi de rezidenţă precum şi a cărţilor de identitate pentru Kuwait

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Kuweit, toţi cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare NUMAI de la o misiune diplomatică sau oficiu consular al Statului Kuweit în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Kuweit asupra faptului că nu se acordă viză posesorilor de paşapoarte temporare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă

Ministerul de Interne din Kuweit a lansat portalul electronic evisa.moi.gov.kw care permite cetăţenilor străini să solicite viza de turist înainte de a ajunge la punctele de frontieră Kuweitiene, acestea pentru a uşura şi pentru a reduce timpul de aşteptare, în următoarele condiţii:

 • la sosire se va achita o taxă de 3 dinari Kuweitieni după obţinerea vizei;
 • titularii documentelor temporare de călătorie nu pot utiliza sistemul;
 • persoana care aplică nu trebuie să aibă cazier sau alte restricţii de intrare în Kuweit;
 • în cazul în care datele completate în solicitarea de viză sunt diferite de cele din paşaport, viza se anulează şi nu se va permite intrarea;
 • o viză turistică permite solicitantului o şedere temporară de cel mult 3 luni, începând de la data intrării, prin urmare, posesorul vizei trebuie să părăsească ţara înainte de expirarea acestei perioade. Titularului vizei turistice nu îi este permis să lucreze în Kuweait iar, în cazul în care va fi prins lucrând, acesta va fi sancţionat conform legilor şi reglementărilor în vigoare;
 • turistul care depăşeşte perioada permisă de şedere va fi amendat şi va primi sancţiuni ce vor conduce la neacordarea vizei de intrare pe viitor;
 • cererile vor fi procesate în timpul orelor de lucru oficiale, cu excepţia zilelor de vineri, sâmbătă şi sărbătorilor oficiale şi naţionale;
 • răspunsul la cererea de solicitare a vizei turistice se va transmite pe e-mailul solicitantului.

Sistemul medical

Unităţile medicale din Kuweit acordă gratuit asistenţă medicală în cazul urgenţelor. Deşi nu sunt obligatorii, recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Kuwait să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul kuwaitian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Majoritatea unităţilor medicale private din Kuweit acceptă asigurările medicale încheiate în statele Uniunii Europene.
Nu există obligativitatea unor vaccinări speciale pentru Statul Kuweit.
În cazul în care cetăţeanul străin urmează să desfăşoare activităţi lucrative în Kuweit, acesta are obligativitatea de a îşi face asigurare medicală permanentă. În marea majoritate a cazurilor, acest lucru intra în obligaţiile angajatorului kuweitian.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european.

Folosirea sistemului hands-free pentru telefonului mobil de cǎtre conducǎtorul auto este obligatoriu. Pedepsele pentru nerespectarea regulilor de circulaţie se constituie în aplicarea de amenzi contravenţionale, suspendarea permisului auto sau închisoare.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună.

 • Limitele de viteză

Limita minimă de viteză, pe autostradă, este de 40 km/h, iar cea maximă de 80km/h în oraş şi 120 km/h pe autostradă.

 • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locurile special semnalizate şi amenajate.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Permisul de conducere: 

Autorităţile kuweitiene recunosc permisul de conducere românesc.

 • Informaţii pentru cazurile de accidente de circulaţie

În marea majoritate a accidentelor de circulaţie, organele de poliţie se prezintă la locul producerii accidentului pentru o primă constatare. Raportul final, care decide vinovăţia producerii accidentului, este întocmit la sediul secţiei de poliţie de pe raza zonei în care a avut loc evenimentul. În baza acestui raport, conducătorii auto se pot prezenta la companiile de asigurare în vederea reparării autovehiculelor.

Utilizarea cărţilor de credit

Statul Kuweit deţine un sistem financiar-bancar dezvoltat care permite folosirea cărţilor de credit şi debit emise de majoritatea companiilor din domeniu.

Regimul medicamentelor

Sistemul sanitar kuweitian a preluat normele sistemului de sănătate american şi britanic. Astfel, anumite medicamente aflate pe piaţa românească sau europeană nu sunt admise în Kuweit. Dacă autorităţile de frontieră locale nu regăsesc medicamentul pe lista emisa de Ministerul Sănătăţii kuweitian, vor confisca produsul.

Reglementări vamale

Nu este permisă introducerea, consumarea sau comercializarea pe teritoriul Statului Kuweit a băuturilor alcoolice, drogurilor, produselor din carne de porc şi a materialelor cu conţinut obscen.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi aduse în Kuweit numai cu respectarea normelor internaţionale veterinare în vigoare (certificat de origine şi de sănătate conţinând datele de identitate ale animalelor şi proprietarilor şi care atestă că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic). Perioada de carantină a animalelor de companie este de minim două săptămâni.

 

Sursa: AGERPRES; MAE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.