Este un obiect indispensabil în viața noastră de zi cu zi, dar ce știm despre el? Fermoarul…

Majoritatea dispozitivelor pentru fixarea obiectelor de vestimentație precum șireturile, nasturii sau acele de siguranță există, sub o formă sau alta, de mii de ani. Fermoarul însă este un accesoriu mai ”tânăr”, cu o vechime de doar un secol și ceva, inventat de americanul Whitcomb Judson din Chicago.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Judson era un inventator de succes cu câteva zeci de brevete la activ, în special inovații mecanice din domeniul automobilelor și transporturilor feroviare. La un moment dat, a început să se gândească serios la un dispozitiv care ar putea înlocui șireturile lungi și incomode cu care trebuia să-și lege cizmele în fiecare zi. La 29 august 1893 a primit brevetul pentru ceea ce el a numit ”încuietoarea cu cârlige”. Deși dispozitivul era destul de stângaci construit și se bloca deseori, Judson și asociatul său, Lewis Walker, l-au adoptat rapid și l-au cusut la cizme. Inventatorul a expus încuietoarea la Târgul Mondial de la Chicago, din 1893, însă fără prea mare succes. Abia în 1913, când inginerul american de origine suedeză Gideon Sundbach a adus îmbunătățiri dispozitivului, fermoarul a început să fie observat.

Pe la sfârșitul anilor ’20, fermoarul era întâlnit la tot felul de piese de îmbrăcăminte sau încălțăminte, iar un deceniu mai târziu, a fost adoptat de industria modei ca unul dintre cele mai importante accesorii. Decedat în 1909, Whitcomb Judson nu a mai apucat, din păcate, să se bucure de succesul invenției sale.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.