AI NOȘTRI CA BRAZII: Semnal M

Trupa ia ființă după o discuție prealabilă din toamna lui 1976 dintre Iuliu Merca și Ștefan Boldijar, avându-i ca membri pe: Iuliu Merca (chitară solo, voce), Ștefan (István) Boldijar (solist vocal, chitară bass), Octavian Popovici (chitară) și Liviu Hrișcu (percuție).

Vara pleacă la mare, la restaurantul ”Aladin” din Venus. Peste două săptămâni, în stațiunea Costinești, are loc lansarea oficială a trupei, la terasa Tineretului. În toamna anului 1977 se înregistrează single-ul care, conține piesele ”Moara” și ”Durata”.

În anul următor, 1978, apare primul album: ”Trenul cursă de persoane Apahida — Cluj-Napoca”, iar piesa ”Moara” urcă în topul BBC până pe locul 3.

Activează în această formulă până în 1978. Tavi Popovici e înlocuit de George ”Ghiță” Ciolac — pianist cu reputație internațională — la orgă ”Hammond”. Liviu Hrișcu se căsătorește cu solista de muzică ușoară Zoe Câmpeanu și se stabilește în Chicago — SUA. El va fi înlocuit de Ioan ”Ică” Moca, fostul baterist al lui Sorin Tudoran (ex Cromatic, ex Mondial). În 1979, vine în componența formației bateristul sibian Radu Pârvu.

În această formulă, trupa face turnee lungi prin țară și în URSS. Cântă pe litoral, înregistrează la radio piesele ”Hora” și ”Urare” și apare cu piesa ”La mijloc de pădure” în filmul muzical ”Melodii la Costinești”. Radu Pârvu părăsește formația și înființează grupul Riff împreună cu Adi Ordean și Florin Grigoraș, grupul având succes în turnee împreună cu Semnal M.

În toamna lui 1979 efectuează un turneu de două săptămâni în Iugoslavia, în cadrul Zilelor Culturii Românești în această țară. Anul următor aduce o schimbare de fond, cooptarea lui Solomon ”Saci” Francisc, ca toboșar și prieten al formației. Se înregistrează al doilea album, ”Cântece transilvane” pe care apar, printre altele, și piesele ”O roată de foc”, ”Drumuri”, ”Bal la Apahida” etc. Piesa care a cunoscut cel mai mare succes, ”Bal la Apahida”, a figurat chiar și în topul ”tradițional” din Japonia, constituind temelia curentului muzical etno din România.

Până în 1980 au loc multe schimbări de componență: Constantin Sălăgean (percuție, voce), Paul Masgras (pian, blockflöte, steeldrums, chitară, voce), Molnár Francisc (tobe), Radu Pîrvu (tobe), Iuliu Țoca (tobe), Ștefan ”Fane” Nagy (tobe), Papp Zsolt, Neluțu Ciocan, Dorel Bota (chitară), Dorin Ciobâcă (claviaturi, chitară, voce).

Participarea la festivalul ”Club A” aduce cu sine un premiu important, cel de compoziție, pentru ”Mai avem multe de făcut”. Acest festival are ca rezultat și scoaterea pe piață a unei compilații de piese live, din piesele/trupele câștigătoare.

Paul Masgras părăsește definitiv țara, cu destinația Statele Unite ale Americii. În vara lui 1981, pe litoral, apare în trupă Dorin Ciobâcă — chitară-vocal; pentru o scurtă perioadă îl suplinește pe Merca, plecat la Cluj cu probleme personale.

În 1983 apare albumul ”Planeta visurilor noastre”, iar Ghiță Ciolac părăsește grupul, stabilindu-se în Germania, fiind înlocuit de Dumitru ”Teaca” Căpușan (chitară, vioară, voce). Apar marile succese ”Urare”, ”Tânăra dimineață”, ”La fereastra ta”, ”Spune-mi cine ești”.

În perioada ’83 — ’84 au loc turnee și spectacole pe litoral. ”Teaca” părăsește formația, căsătorindu-se și stabilindu-se la Craiova. La finele lui 1985 Ștefan Boldijar se retrage din formație. Între 86′ și ’88, Semnal M activează în formula: Iuliu Merca, Francisc Solomon, Dorin Ciobâcă, chitara bass fiind preluată de suceveanul Vasile Purice. Au loc turnee — maraton; în toamna lui 1986 se ”cântă” aproape 90 de zile, cu două reprezentații pe zi. Din staff-ul turneului fac parte, alternativ: Riff, Timpuri Noi, Ducu Bertzi, George Nicolescu, regretatul Călin Nemeș, Ilie Micolov și Laura Stoica, pe care Merca o descoperă la un festival din perioada respectivă.

Următorii ani sunt dedicați activității concertistice, iar după 1989 se înregistrează la Migas Real Compact, albumul ”Mari Succese” cu Adrian Ordean la pupitru.

În 1994, Francisc ”Saci” Salamon părăsește trupa, iar Merca și Boldijar înregistrează în studiourile Taurus, piesele ”M-a vrăjit o stea”, ”Hupupu”, ”Nobody ask me”, cu ajutorul lui Jimi El Laco (Nightlosers).

În 1996 este cooptat Ștefan ”Fane” Nagy la baterie, întors în țară din Germania, după o lungă perioadă, unde a activat în grupul Faith. Apar MC-ul ”Unplugged”, MP-ul și CD-ul ”Povești la gura sobei”. În 1998 se alătură grupului Dan Cosma, multiinstrumentist (claviaturi, chitară, vioară, percuție, voce) și se efectuează o serie de spectacole în Germania, la care li se alătură și fostul coleg Ghiță Ciolac, la orgă Hammond.

Problemele de sănătate ale lui Iuliu Merca au dus la venirea în trupă a tânărului și talentatului chitarist din Baia Mare, Florin Ștefan.

În 1999, pe 27 Iulie, la Costinești, moare Iuliu Merca, lăsând un gol imens în urma lui. Acest lucru a îndurerat profund scena artistică românească, care a pierdut nu doar un mare artist, ci și un apropiat prieten. Urmează o perioadă grea și confuză, dar grupul hotărăște să-și continue activitatea.

Din 2003 este reluată activitatea concertistică, în formula: Ștefan Boldijar, Florin Ștefan și Ștefan Nagy, cu participarea lui Marcel Moldovan. Se alătură, între 2002 și 2007 și vechiul colaborator Dorin Ciobâcă (claviaturi, chitară). Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la Diesel Club din Cluj, și cu participarea necondiționată a elitei muzicii pop-rock românești se organizează un megaspectacol la Sala Sporturilor din Cluj în memoria celui care a fost Iuliu Merca, iar cu sprijinul de neprețuit al prietenilor de la studioul Taurus se înregistrează 14 piese dintre cele mai cunoscute ale grupului și care n-au mai apărut pe CD până atunci, urmând să fie editate pe un disc ”In Memoriam”.

Acest lucru devine posibil abia în anul 2004, mulțumită Casei de producție Rage Records, care se angajează în editarea materialului ”In Memoriam” și a albumului cu piese noi ”Azi”, înregistrat cu Marcel Moldovan (ex Loredana Groza, VH2, TAXI, Talisman — percuție), Cornel Moldovan (chitară, muzicuță), Florin Ștefan (chitară) și Ștefan Boldijar (voce, bass), sub forma unui dublu MC și dublu CD, intitulat ”Ieri” și ”Azi”. Rage Records promovează bine albumul realizând două videoclipuri și mai multe concerte, fapt care sporește vânzarea acestui Box CD la peste 15.000 de albume duble vândute, fapt unic în istoria muzicală românească.

Marcel Moldovan se stabilește în București, pentru a studia la conservatorul de muzică, în același timp participând la mai multe proiecte, cu artiști din țară și din străinătate (Smiley, M-Theory, Steve Vai).

După o colaborare de doi ani cu percuționistul Dan Secheli, stabilit în Elveția, este cooptat tânărul clujean Norbert „Nono” Halmágyi, care, printre spectacole și înregistrări, urmează cursuri de percuție la Conservatorul de Muzică din Budapesta.

Este în pregătire un nou material discografic, repetițiile și înregistrările având loc, în studioul lui Nicu Barna, care s-a alăturat formației, și în activitatea concertistică, fiind, pe lângă inginer de sunet, și instrumentist și vocalist. Începe colaborarea cu tânărul și talentatul chitarist clujean, Cătălin „Cătă” Pop.

În luna septembrie 2012, Norbert Halmágyi părăsește formația. Revine la tobe un „veteran”, legendarul Francisc ”Saci” Salamon. În această formulă, grupul își continuă activitatea concertistică și componistică, fiecare dintre membri având și proiecte individuale.

Cine a fost Iuliu Merca?

”Un om simplu, prietenos, plin de un umor foarte fin, deloc vulgar, bucuros să fie în compania prietenilor, a oamenilor în general. Clipele petrecute cu el rămân de neuitat, glumele și maniera de interpretare a lor devenind legendare. Înzestrat cu un talent deosebit pentru muzică, în scurt timp a ajuns să fie foarte apreciat atât ca instrumentist cât și solist vocal. În Index 66, prima formație în care a cântat, a fost chitarist și solist vocal, iar în Cromatic a trecut la chitară bass și a câștigat marele premiu la Festivalul Studențesc la București în 1969. Peste câțiva ani s-a alăturat grupului Mondial la chitară solo, iar în 1977 și-a împlinit visul, întorcându-se la Cluj și înființând Semnal M, formația lui de suflet, în care a activat până în ultima zi a vieții sale, formație cu care a atins culmile succesului. Faptul că a obținut titluri precum ”cel mai bun vocalist”, ”cel mai bun chitarist”, ”cel mai bun basist”, ”cel mai bun compozitor”, nu l-a orbit și a rămas același om modest, prietenos, fără aere de vedetă. A cântat întotdeauna din suflet și cu mult bun simț, fiind considerat un chitarist și vocalist de blues și rock desăvârșit. Indiferent pe ce chitară sau amplificator cânta, avea un ton aparte, deosebit, ușor de recunoscut, chiar după primele note, de multe ori fiind comparat cu interpreții de vârf ai muzicii rock și blues internaționale. Talentat și original atât ca interpret dar și în calitate de compozitor, și-a pus amprenta în muzica românească și pe bună dreptate se poate vorbi de un stil ”Iuliu Merca”, spun colegii săi, pe pagina oficială a trupei.

 

Sursa: AGERPRES

Foto: Semnal Msemnal-m.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.