Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Eugenia Moldoveanu, mereu îndrăgostită de România: Dincolo, am fost o străină, o floare ruptă cu rădăcini cu tot

Publicat: miercuri, 28 martie 2018

Soprana Eugenia Moldoveanu a evoluat cu talent și dezinvoltură, alături de mari voci ale scenei internaționale, precum: Placido Domingo, Jose Carreras, Carolo Bergonzi, Giuseppe Taddei, Rugiero Raimondi, Nicolai Ghiaurov. În 1973, Eugenia Moldoveanu obținea premiul întâi la Butterfly – Tokio și a cântat alături de Maria Callas, în concertul de gală ce a urmat concursului.

 A cântat la Arenele din Verona, un teatru antic prevăzut cu 100.000 de locuri, cu un public extrem de exigent, în stare să amendeze fiecare gest, fiecare sunet greșit. După fiecare spectacol, veronezii rămâneau să discute despre evoluția artiștilor.

La Hamburg, în rolul „Luisei Miller” de Verdi, a fost aplaudată continuu timp de 53 de minute. În 1978 a fost invitată să cânte la Metropolitan în New York — premiera și zece spectacole. A cântat la Scala din Milano, la Staatsoper Viena, Opera din Hamburg, Teatro Colon din Buenos Aires.

A fost aplaudată în „Traviata”, „Boema”, „Madama Butterfly”, „Evgheni Oneghin”, „Faust”.

Și totuși, într-un interviu, Eugenia Moldoveanu admitea că nu putea trăi decât în România. „Dincolo n-am fost niciodată fericită, liniștită, niciodată n-am dormit bine, n-am mâncat bine. Am fost o străină, am fost o floare ruptă cu rădăcini cu tot. Zilele pe care le-am dus afară au fost zile foarte grele, chiar dacă am avut succes, chiar dacă am fost răsplătită cu onorarii mari, chiar dacă am fost foarte frumoasă, chiar dacă am fost foarte celebră. Zilele acelea au fost zile amare pentru mine.”

„Trăind în România, am împărțit în două mâini țara, familia și cariera. Cred că mi-am făcut datoria…”, spunea marea artistă într-un alt interviu acordat acum un an, cu prilejul aniversării a 69 de ani.

„Sunt fericită pentru că sunt alături de fetița mea și de mama mea. Familia noastră este mai mică pentru că tatăl și soțul meu s-au prăpădit, dar sunt fericită cu ele pentru că atâția zeci de ani am fost departe de ele. Ascult muzică, mai am câteva fete, colege care mai au nevoie de un sfat, cu mare plăcere le ascult și le sfătuiesc. Oficial, mă odihnesc după foarte mulți ani de muncă”, a continuat Eugenia Moldoveanu.

Soprana Eugenia Moldoveanu s-a născut la 19 martie 1944, la Bușteni și a copilărit la Azuga.

A intrat la Conservator prima și l-a terminat la clasa profesorului Hero Lupescu. A susținut examenul cu „Traviata”, cu care a reușit să câștige premiul întâi la Sofia, în 1968.

A fost angajată la Opera Națională, debutând pe scenă în rolul Donnei Anna din „Don Giovanni” de Mozart. În 1973, Eugenia Moldoveanu a obținut premiul întâi la concursul Madame Butterfly, din Tokio (Japonia). După șase luni de muncă asiduă, primea chimonoul lui Cio-Cio-San din mâinile Mariei Callas, alături de care a cântat în concertul de gală ce a urmat concursului. Pentru a cizela rolul Violetei din „Traviata” de Verdi, a muncit o viață întreagă, declarând că nu a descoperit-o niciodată total.

A cântat sub baghetele unor dirijori ca: Riccardo Muti, Claudio Abbado, Giusepe Patane, George Pretre sau Wolfgang Savallish. Repertoriul său, extrem de bogat și variat a cuprins printre alte titluri, operele: Don Giovanni, Flautul fermecat, Nunta lui Figaro, Traviata, Ernani, Otello, Boema, Madame Butterfly, Turandot, Manon Lescaut, Frieschutz, Carmen, Manon, Năpasta, Oedip și multe altele. Acestea au fost completate cu un repertoriu vocal-simfonic la fel de impresionant.

Eugenia Moldoveanu împreună cu Placido Domingo şi Giuseppe Sinopoli

S-a retras de pe scenă la vârsta de 49 de ani. A predat canto la Universitatea națională de muzică din București. A fost secretar de stat la Ministerul Culturii (1968-1990), director general al Operei Române (1993-1995) și deputat de Prahova din partea PDSR (1996-2001), respectiv PSD (2001-2004). A deținut funcția de vicepreședinte al delegației Permanente a Biroului Executiv Central al PDSR.

Este Cetățean de onoare al municipiului Ploiești. Activitatea sa pusă în slujba primei scene lirice românești și a pregătirii unor noi generații de cântăreți de operă a fost răsplătită cu Ordinul național Steaua României în grad de Ofițer.

A participat ca membru al juriului, la numeroase concursuri naționale și internaționale. În martie 2010, a fost președintele de onoare al juriului celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de Canto „Maeștrii artei lirice”, organizată de Opera Națională din București.

Eugenia Moldoveanu s-a numărat printre personalitățile decorate în 2012 de Regele Mihai cu decorația „Nihil Sine Deo”, alături de Maria Slătinaru Nistor și dirijorul Horia Andreescu.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=95192

Publicat de la data mart. 28 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

5 iulie 2020, 5:57
 

N
Predominant senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:37
Apus: 21:03
Prognoza 6 iulie 2020
Zi
 

NE
Înnourat
33°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NE
Predominant senin
20°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 04-07-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:50 si 19:30 In zona : Județul Călăraşi: Chirnogi, Budești, Fundulea, Radovanu, Curcani, Frumușani, Vasilați, Plătărești, Sohatu, Șoldanu, Gălbinași, Crivăț, Căscioarele, Belciugatele;Județul Giurgiu: Giurgiu, Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Comana, Ulmi, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Călugăreni, Vărăști, Ghimpați, Bolintin-Deal, Băneasa, Frătești, Izvoarele, Hotarele, Ogrezeni, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 04-07-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:40 si 18:30 In zona : Mun. Bucureşti; Se vor semnala : averse ce vor cumula 15...20 l/mp, izolat 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 04-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 04 iulie, orele 12:00 – 19:00; Zonele afectate : conform textului şi hărţii; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : MESAJ 1/3 – DISCONFORT TERMIC ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 04 iulie, orele 12:00 – 19:00Fenomene vizate: disconfort […]
 • Avertizare meteorologica
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 04-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : MESAJ 2/3 – INSTABILITATE ATMOSFERICĂ AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 10:00 – 05 iulie, ora 10:00Fenomene vizate: instabilitate […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 04-07-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 3 Intervalul : 05 iulie, ora 10:00 – 07 iulie, ora 10:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : manifestări de instabilitate, disconfort termic; Mesaj : MESAJ 3/3 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 10:00 – 07 iulie, ora 10:00Fenomene […]

Loto

Horoscop

 • 308.500 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team