"Eurohotel Griviţa" – o premieră marca 2014

Începute în mai, anul trecut, lucrările de refacere şi modernizare a hotelului Griviţa au intrat în linie dreaptă. Schelele de la exterior au eliberat noua faţadă care reproduce cu fidelitate elemente de arhitectură originale. Deja, peisajul porţiunii de stradă care face legătura între Gara de Nord şi noul bulevard Buzeşti-Uranus a căpătat o altă înfăţişare care va contribui la punerea în valoare a decorului urban din această zonă.

Hotelul „Griviţa” nu este trecut pe lista imobilelor de patrimoniu (cum, în mod comic, a ajuns Hala Matache să fie protejată de civicii excentrici), deşi este una dintre clădirile reprezentative ale perimetrului Gării de Nord. A fost construit în 1905 şi s-a numit „Hotel Bratu”. Fără a face parte dintre hotelurile de lux ale Bucureştiului, era însă unul dintre cele mai confortabile. Acesta este şi motivul pentru care el a fost frecventat de personalităţi ale timpului, George Enescu având aici un apartament – cu pian – închiriat pe termen lung, iar cântăreaţa Haricleea Darclee petrecându-şi ultimii ani de viaţă într-unul dintre apartamente. Dotat cu o faţadă impunătoare cu elemente decorative remarcabile, hotelul făcea pereche cu clădirea din Polizu a Politehnicii. A funcţionat ca hotel şi după Revoluţie, când a fost achiziţionat de fraţii Micula. Procesul acestora cu moştenitorii a durat 17 ani, la momentul retrocedării mobilul aflându-se într-o stare avansată de degradare. Salvarea sa a venit de la managerii „Eurohotelului” care, din 2005, îl înconjurase din două părţi şi în a cărui structură a fost integrat de noii proprietari care, în locul unei demolări mai pragmatice, au optat pentru reconstituirea şi reconstruirea sa, prin realizarea unei noi structuri de beton şi compartimentarea în module spaţioase şi confortabile.

Astfel, din cele 74 camere iniţiale, au mai rămas 30: 24 de camere single şi 6 apartamente. Finisajele de la exterior au fost încheiate şi se lucrează acum la cele interioare şi la amenajarea complexă a parterului, unde se va afla un lobby circular, unit cu cel actual, al „Eurohotelului”, precum şi un restaurant şi o cofetărie.

„Ritmul lucrărilor nu a fost cel preconizat – ne mărturiseşte managerul Iulian Tudor. Pe de o parte, datorită meticulozităţii reconstituirii elementelor decorative şi stucaturi – efectuate de specialişti ai Fondului Plastic şi de studenţi de la „Arte” – şi ai ornamentelor acoperişului, refăcute cu concursul unor artizani tinichigii. Pe de alta, datorită unor dificultăţi în asigurarea fondurilor necesare, determinate de condiţiile de criză. Nu dorim să mai dăm un termen, dar suntem siguri că în cursul acestor ani, „Eurohotel Griviţa” va reprezenta unul dintre punctele de atracţie pentru vizitatorii Capitalei!”

Vechiul–noul hotel „Griviţa” poate reprezenta un model de abordare responsabilă, în plan privat, a restituirii unei părţi din patrimoniul arhitectonic, fără campanii zgomotoase şi fără blocarea funcţiilor urbane.

Octavian ANDRONIC

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.