Europarlamentarii se opun introducerii pe piață, în vederea cultivării, a unui produs din porumb modificat genetic

Parlamentul European a adoptat joi 16 ianuarie o rezoluţie cu privire la cererea de aprobare a cultivării unui soi de porumb modificat genetic. Pe fondul unei stări generale de îngrijorare a cetăţenilor săi cu privire la organismele modificate genetic şi ca urmare a unor studii legate de efectele toxice produse de unii compuşi chimici utilizaţi, forul european a decis să se opună adoptării propunerii de decizie a Consiliului privind introducerea pe piață în vederea cultivării, în conformitate cu Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a unui produs din porumb (Zea mays L. linia 1507) modificat genetic pentru rezistență la anumite lepidoptere dăunătoare, considerând că că propunerea de decizie a Consiliului depășește competențele de executare prevăzute în Directiva 2001/18/CE.

Parlamentul recunoaşte că este necesară o evaluare mai strictă a efectelor pe termen lung ale organismelor modificate genetic, precum și un studiu independent privind posibilele riscuri pe care le implică diseminarea deliberată sau introducerea pe piață a acestora, inclusiv facilitarea accesului cercetătorilor independenți la toate materialele pertinente.

Decizia survine şi în urma unui document EFSA, autoritatea europeană pentru siguranţa produselor alimentare, în care se recunoaște faptul că nu s-a luat în considerare, în evaluarea riscului, potențialele riscuri legate de cealaltă caracteristică a porumbului 1507, și anume toleranța la erbicidul glufosinat de amoniu, deși această caracteristică ar putea duce la o utilizare mai extinsă a glufosinatului (glufosinatul este clasificat drept toxic pentru reproducere și se încadrează, prin urmare, la criteriile de excludere din Regulamentul CE nr. 1107/2009, iar utilizarea acestuia ar trebui să ia sfârșit, în principiu, în 2017 ).

Ca urmare, eurodeputaţii  solicită Comisiei să nu propună autorizarea niciunui soi nou de organism modificat genetic și să nu reînnoiască autorizațiile deja acordate până când metodele de evaluare a riscurilor nu vor fi îmbunătățite considerabil, se mai precizează în documentul adoptat joi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.