„Europenele” de la Perm (Rusia) au lasat boxul românesc in epoca de bronz Rusii au dat lovitura la tezaur

l Desi a avut cinci pugilisti calificati in semifinale, delegatia noastra a ramas doar cu medaliile de bronz.
l Boxerii rusi au cucerit nu mai putin de 11 medalii, dintre care 9 de aur, una de argint si una de bronz.
l Este pentru prima data dupa 1987, de la Torino, când nici un pugilist român nu a reusit calificarea in finalele europene.

Bute le-a stricat rusilor bilantul general

Cea de-a 34-a editie a Campionatelor Europene de box a reprezentat un triumf pentru Rusia, tara gazda a competitiei. Pugilistii rusi au cucerit nu mai putin de 11 medalii, dintre care 9 de aur, una de argint si una de bronz.
Practic, din cei 12 sportivi rusi care au urcat pe ring, doar unul nu a fost medaliat, vicecampionul olimpic Gaidarbek Gaidarbekov, care a fost invins in primul tur de românul Lucian Bute. La Perm, pugilistii rusi au dat lovitura, insa in multe meciuri ei s-au bucurat de un arbitraj mai mult decât partinitor.

Doar locul 11 in Europa

România a avut in semifinale 5 boxeri: Waldemar Cucereanu, Dorel Simion, Marian Simion, Viorel Simion si Sorin Tanasie. Nici unul insa nu a reusit calificarea in finala. Delegatia noastra a ramas cu doar cinci medalii de bronz si este pentru prima data din 1987 incoace când un pugilist român nu lupta pentru medalia de aur a europenelor.
In clasamentul general, România a ocupat locul 11, dupa Rusia, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Franta, Italia, Moldova, Germania, Ungaria si Azerbaidjan. Singura consolare – daca poate fi numita asa – este locul 6 ocupat in clasamentul pe puncte.
Este clar. Aceasta editie a campionatelor continentale nu a adus mari satisfactii României. Cu siguranta, un element important este legat de pregatirea efectuata de boxeri, dar si de arbitrajele ostile intâlnite in drumul spre medalii.

Arbitrul Ionel Patrunjel a fost singurul român „calificat” in finale

Dupa disputarea finalelor de duminica, toate delegatiile prezente la Perm au participat la banchetul oficial, gazduit de holurile teatrului dramatic din localitate.
Un element inedit, care ne bucura, este delegarea arbitrului Ionel Patrunjel la 10 finale. Românul a fost singurul arbitru AIBA prezent la Perm si si-a onorat cartea de vizita. El a stat la masa de punctaj de 9 ori, iar la categoria 71 kg a condus meciul din ring. Ionel Patrunjel a primit diploma pentru cel mai tânar arbitru AIBA.
In rest, ramânem cu regretul ca daca un boxer român patrundea intr-o finala avea sanse la medalia de aur. Asa trebuie facute alte sedinte, alte analize, care cu siguranta vor genera noi scandaluri in boxul românesc.

Nicolae Predesel

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.