Evergreen Seattle – Orașul de smarald (Exclusivitate)

Am avut ocazia să vizitez Seattle, la douăzeci de ani. Încă pot resimți valul de emoție ce m-a cuprins odată cu primii pași făcuți pe teritoriul american.

Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma este principalul aeroport comercial care deservește zona metropolitană Seattle, din statul american Washington, fiind cel mai mare aeroport din zona Pacific Nord-Vest din America de Nord.

Este un aeroport care parcă leagă două lumi diferite – pitorescul Europei și lumea fascinantă a Americii, cu clădirile sale futuriste, desprinse parcă din viitor.

Seattle a fost fondat la 2 noiembrie 1851 de către Arthur A. Denny și echipajul acestuia, care a devenit ulterior cunoscut sub numele de Denny Party.

Întâiul său nume a fost New York, apoi Duwamps, pentru ca, în final, să fie renumit Seattle, după Chief Noah Sealth, șeful celor două triburi ale nativilor americani care locuiau în zona aceea. „Seattle” este, de fapt, o transcriere anglizată a numelui de familie a șefului celor două triburi, Sealth.

Bustul șefului “Seattle” încă se regăsește sculptat pe fântâna creată în 1909 de sculptorul James When, și se află pe latura sudică a Pieței Pioneer (Pioneer Square), fiind singura fântână din cele trei fântâni create de către James When care a rezistat de-a lungul timpului.

Seattle este un oraș viu, aproape tot timpul înverzit, datorită precipitațiilor dese, unde mâna omului se împletește perfect cu natura, clădirile înalte creând un peisaj magic, înconjurate de munți și apă.

Orașul se află pe malul Golfului Puget, iar în partea de est se învecinează cu Lacul Washington și Cascada Mountains.

Cadrul natural de excepție, dar și faptul că metropola implementează tot mai multe tehnologii ecologice, au făcut ca orașul să fie denumit Orașul de smarald.

Pentru iubitorii de sport sau plimbări, orașul oferă, prin bogăția sa naturală, posibilități multiple de a petrece timp în aer liber: drumeții, ciclism montan, plimbări cu barca sau cu feribotul, ski, dar și plimbări prin numeroasele parcuri și grădini ale orașului, unde zâmbetul cald al locuitorilor te va însoți…

Iubitorii de cafea vor găsi cafenele aproape la fiecare colț de stradă, Seattle fiind locul unde s-a deschis prima cafenea Starbucks, în anul 1971. Aici veți cunoaște un alt fel de Starbucks, cafea din soiuri unice.

La începuturile sale, orașul a fost ridicat în jurul exploatațiilor de lemn și cărbune, dezvoltându-se treptat datorită comerțului cu cherestea și cărbune, dar și datorită industriei de construcții navale și pescuit.

În 1897, s-a descoperit aur în apropiere de oraș, motiv pentru care Seattle a cunoscut o nouă dezvoltare economică puternică. În timpul războaielor mondiale, șantierele navale au jucat un rol important.

Compania Boeing, deschisă în 1916, s-a dezvoltat puternic furnizând avioane în timpul anilor de război. Astfel, Seattle a început să fie numit și Jet City.

După anii de criză din 1970, metropola a cunoscut o dezvoltare rapidă datorită celor de la Microsoft, care au investit masiv în instalațiile și sediul din Seattle, alte corporații urmându-le.

Amplasat într-o regiune bogată în râuri și golfuri protejate, Seattle este renumit pentru restaurantele unde se servesc fructe de mare proaspete.

De altfel, datorită unor mari restaurante deschise în ultimii ani, Seattle a intrat și pe harta pasionaților de artă culinară.

De departe, cel mai interesant restaurant este Sky City, un restaurant rotativ aflat în turnul emblemă al orașului – Space Needle, situat la o altitudine de 150m, care oferă o priveliște de neuitat a întregului oraș, a munților și a Golfului Eliott.

Turnul Space Needle a fost construit în 1962 pentru Expoziția Mondială și a atras, de-a lungul timpului, zeci de mii de vizitatori pe zi. Un lift de sticlă te duce către platforma de observare cu o viteză de 4.5 m/s, la o înălțime de 160m, de unde se poate admira întreg peisajul plin de romantism al orașului.

Orașul de Smarald  oferă zecilor de mii de turiști, veniți din toate colțurile lumii, un peisaj inedit. Pentru iubitorii de natură, exploratori sau visători, împrejurimile orașului te invită în peisajul de basm…

La doar câteva ore de condus, coline împădurite, vârfuri de munte, copaci înalți, lacuri și pârâuri, se contopesc într-un tablou feeric, în care omul pare a nu fi pătruns niciodată…Mount Si, Discovery Park Loop Trail, Mount Rainier.

Un oraș fascinant, cunoscut romanticilor (https://www.youtube.com/watch?v=Dx93FuiGv7U, muzică de film, Nopți albe în Seattle/ Sleepless in Seattle)…

                    Text  Lupu Ramona, masterand Jurnalism, Universitatea Hyperion

                    Foto  Steve Ionescu (Seattle)

 

IMPORTANT!!!

De la 1 iunie a început înscrierea online la Universitatea Hyperion.

Sperăm ca opțiunea pentru educație a tinerilor care doresc construirea unei lumi mai bune să fie Universitatea Hyperion.

Opțiunea noastră este Jurnalism, Universitatea Hyperion.

Toate informațiile necesare:

 www.admitere.hyperion.ro

https://ultima-ora.ro/admitere-2021-la-universitatea-hyperion/

http://bpuh.hyperion.ro/

https://www.instagram.com/universitateahyperion/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.