Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Executivul înființează Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate

Publicat: miercuri, 22 ianuarie 2014

Un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor prevede că un produs alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cel puțin 30 de ani va fi considerat reţetă consacrată românească și va putea fi înscris în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate.

“Pentru produsele alimentare româneşti fabricate cu respectarea compoziţiei şi a tehnologiilor mai vechi de 30 de ani, a căror marcă este cunoscută şi apreciată de către consumatori, este necesară elaborarea unui cadru de reglementare prin care reţetele consacrate ale acestor produse vor fi înregistrate pentru fiecare produs pe categorie, aprobate de o Comisie tehnică şi publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată în documentul citat.

Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate va fi gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și va conţine: denumirea operatorului din sectorul alimentar, datele de identificare şi de contact ale acestuia, denumirea produsului alimentar atestat și numărul atestatului din RNRC.

“Direcţia Generală Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, înfiinţează şi administrează R.N.R.C., care se publică pe site-ul MADR la secţiunea „Industrie Alimentară” şi se actualizează lunar. Direcţia Generală Industrie Alimentară întocmeşte lista reţetelor consacrate româneşti, pe baza propunerilor organizaţiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publică pe site-ul MADR, însoţită de documentaţia tehnică. Lista reţetelor consacrate româneşti se actualizează periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, însoţite de documentaţiile tehnice, care se aprobă de Direcţia Generală Industrie Alimentară”, se arată în proiect.

Va fi înființată o Comisie tehnică de validare a produselor tip reţetă consacrată, alcătuită din 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

Comisia va avea ca atribuții: a) elaborarea şi revizuirea cerinţelor sistemului”reţete consacrate”; b) validarea propunerilor de produse reţete consacrate realizate de organizaţiile patronale din domeniu; c) elaborarea criteriilor de inspecţie,obiectivelor şi frecvenţa minimă a inspecţiilor; d) analiza rezultatelor inspecţiilor.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=22294

Publicat de la data ian. 22 2014. Categorii AGRICULTURĂ, Mediu, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 septembrie 2019, 18:19
 

NNE
Predominant înnourat
18°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 18°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 31%
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:00
Apus: 19:18
Prognoza 21 septembrie 2019
Zi
 

N
Predominant însorit
20°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

SV
Senin
7°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.586 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team