Explozii la Dortmund: Autoritățile nu dețin elemente privind un act „terorist”

Autocarul echipei germane de fotbal Borussia Dortmund a fost vizat marți seară de trei explozii înaintea unui meci din Liga Campionilor și a fost găsită ceea ce pare a fi o scrisoare de revendicare. Iată o trecere în revistă, realizată de AFP, a elementelor cunoscute până în acest moment:

Ieri, în jurul orei locale 19.15 (20.15, ora Bucureștiului), trei explozii au răsunat la trecerea autocarului echipei din Dortmund care era pe punctul de a părăsi hotelul și a se îndrepta spre stadion, unde urma să înfrunte echipa din Monaco, în turul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor.

„Toată echipa este în stare de șoc. Sunt imagini pe care nu le putem scoate din minte”, a mărturisit directorul general al clubului german, Hans Joachim Watzke.

Geamurile securizate ale autocarului au zburat parțial făcute țăndări și un jucător al echipei, apărătorul internațional spaniol Marc Bartra, 26 de ani, a fost rănit.

Fundaşul transferat de la FC Barcelona a fost transportat imediat la spital, unde s-a constatat că a suferit câteva răni superficiale la braţ, acum fiind în afara oricărui pericol. Totuşi, apărătorul a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală la încheietura mâinii drepte, potrivit unui anunț făcut de club pe contul oficial de Twitter, în jurul orei 00:30 (ora României): „Diagnosticul lui Marc Bartra: fractură de radius și rămășițe de corpuri străine la încheietura mâinii drepte. Este operat în acest moment. Însănătoșire grabnică, Marc!”.

Din motive de securitate, fanii prezenţi la stadion au fost rugaţi să nu părăsească arena timp de o jumătate de oră după anunţul privind amânarea meciului.

Între timp, suporterii celor de la AS Monaco şi-au arătat solidaritatea faţă de adversarii lor şi au scandat pentru minute bune „Dortmund, Dortmund”.

Meciul de fotbal a fost amânat cu o zi.

Parchetul a deschis imediat o anchetă doar pentru „tentativă de omor”, fără să menționeze în acest stadiu ipoteza unui atentat cu caracter „terorist”. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de presa germană, autoritățile de la Berlin nu dispun la momentul actual de elemente în acest sens.

În schimb, poliția este convinsă că exploziile au avut ca țintă echipa din Dortmund. „Pornim de la principiul, și am făcut asta de la bun început, că este un atac care a vizat direct” Borussia Dortmund, una dintre cele mai renumite echipe din țară, a declarat șeful poliției locale, Gregor Lange.

Explozivii par să fi fost plasați într-un tufiș și acționați la trecerea autocarului. Potrivit cotidianului Bild, anchetatorii cred că au de a face cu bombe artizanale confecționate cu bucăți de țeavă.

Poliția a descoperit la locul tragediei ceea ce pare a fi o scrisoare de revendicare. „Scrisoarea își asumă responsabilitatea faptelor”, a declarat un magistrat al parchetului în cursul serii, Sandra Lücke. Ea nu s-a referit însă la conținut și a subliniat că se verifică „autenticitatea” acesteia. Potrivit cotidianului Bild, poliția caută o mașină înregistrată în străinătate.

Motivațiile rămâne deocamdată misterioase. Actul a avut loc într-o atmosferă marcată de atentatele comise în 2016 în Germania, în special cel de la Berlin din luna decembrie.

Fotbalul german a avut în trecut frecvente probleme cu suporterii radicali pe stadioane și în special în regiunea orașului Dortmund, în vestul Germaniei, unde se află numeroase cluburi rivale din campionatul primei divizii.

Sursa: AGERPRES

Foto: Sputnik News

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.