Expoziția „Epanorthosis”: Marius Barb-Barbone și Ovidiu Ionescu la Muzeul de Artă din Constanța

Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, începând cu data de 5 octombrie 2022, expoziția artiștilor plastici Marius Barb-Barbone și Ovidiu Ionescu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Vechi prieteni și colaboratori, cei doi artiști expozanți, cadre didactice ale Universității de Artă București-UNARTE, au deja multiple expoziții comune la activ, pe care le-am prezentat cititorilor noștri pe parcursul timpului.

Marius Barb-Barbone și Ovidiu Ionescu expun la Muzeul de Artă din Constanța. Nume remarcabile ale fenomenului artistic contemporan și cadre didactice la Universitatea Națională de Artă din București, pictorul Marius-Barb Barbone și ceramistul Ovidiu Ionescu, expun la Muzeul de Artă din Constanța, lucrări care le definesc viziunea, ajunsă într-un punct, în care putem spune că discursul lor plastic s-a închegat unitar, pentru fiecare dintre cei doi.

„Epanorthosis” este denumirea care reunește cele două orizonturi de expresie, unul desfășurat în bidimensional, celălalt în volum, cu trimiteri spre psihanaliză, spre autocunoaștere și spre simboluri care să justifice aceste mecanisme ale ființei.

„Pentru Marius Barb- Barbone forma și culoarea se recontextualizează, iar simbolurile se îngemănează, se completează și se redefinesc. Nu există lucrare al cărui mesaj să nu facă trimitere spre o idee din istoria culturii, spre un arhetip sau un moment vizual, care a marcat un punct culminant al unei expresii vizuale definitorii.

Modul de receptare al acestor însemne ale trecutului au luat înfățișarea expresionismului, al gestului direct de a reprezenta și iluzia, și imaginea, care să susțină anumite corespondențe între spații și moduri de gândire.”

Ovidiu Ionescu pornește de la figurativul, pe care îl interpretează, introcânducând-l în discursul postmodern, astfel încât, subiectul de pornire să fie abstractizat complet sau să amintească fragmentul unei lumi pe care o recunoaștem.

Formația clasică a artistului, într-o școală de factură academică, a impus cunoașterea formei și prelucarea ei vizuală, după datele unor principii sculpturale…. În acest areal, expresia de ansamblu și detaliul se pliază pe conceptul identității umane, evocat prin sustragerea formală a unor elementele anatomice, în jurul cărora se concentrează o întreagă estetică.” (Ana Amelia Dincă, critic de artă)

Așadar, iubitorii de frumos sunt așteptați la deschiderea evenimentului „Epanorthosis”, miercuri, 5 octombrie, ora 17:00, la sediul Muzeului de Artă din Constanța, bulevardul Tomis, nr.82-84, expoziția rămânând deschisă până în data de 30 octombrie 2022.

Parteneri media: Intell News, Ultima Oră.

Claudiu Victor Gheorghiu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.