Expoziții recomandate de ziarul Ultima Oră și de platforma de presă Intell News

Salonul de primăvară al Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Miercuri, 3 mai 2023, de la orele 17:00, la Muzeul Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 8), va avea loc vernisajul Salonului de primăvară al Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Evenimentul aduce pe simeze lucrările realizate de artiști constănțeni care propun diferite tehnici și metode de exprimare.

Curator: Florentin Sîrbu, președintele filialei. Cuvânt deschidere: muzeograf Dorina Cioplea-Văduva. Expoziția poate fi vizitată în perioada 3 mai – 3 iunie 2023.

Parcurgerea unei expoziții a Filialei Constanța Unu a Uniunii Artiștilor Plastici din România ne determină să identificăm un nivel postmodern de adordare al lucrării de artă. Fiecare compoziție este un decupaj, constituindu-se într-o particularitate din perspectiva atitudinii auctoriale.

Generații și școli diferite de formare dezvoltă elementele unui proces cu multe date de identificare stilistică. Relația dintre imagini și autorii lor este, de fapt, raportul dintre experiență și constituirea unei viziuni care să definească arta fiecărui expozant în parte. Acest univers este specific și membrilor Filialei Constanța Unu, ale căror ieșiri în public sunt incitante pentru privitor, prin diversitatea și originalitatea lor.

Realitatea este susținută de interpretarea formei într-o bogată panoplie de particularități vizuale, care interferează prin puterea de a transmite emoții și note ale sensibilei  lumii interioare a artistului în raport cu exterioarul rigid și dur, în care ființa noastră se recunoaște.

Între figurativ și abstract, între expresionism și suprarealism, se deschid universurile bidimensionalului și ale tridimensionalului. Un grup de artiști uniți, al căror comentariu existențial este suplinit de vocația de a percepe forme reale și imaginare surpinse în tehnicile picturii, ceramicii, graficii, tapiseriei, obiectului, construiesc și deconstruiesc spații, gânduri, mesaje.

Pentru  cei 41 de artiști, coabitarea pe simeze și în cadrul acestei bresle de profesioniști este posibilă și datorită președintelui Filialei Constanța Unu, Florentin Sârbu, curatorul manifestării. (Ana Amelia Dincă, critic de artă)

Expoziția „Traversând h’ARTA” în Sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești

HXA Art Gallery în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, vă invită luni, 24 aprilie 2023, ora 13.00, la vernisajul expoziției „Traversând h’ARTA”, care va avea loc în Sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești.

Proiectul „Traversând h’ARTA” vine ca urmare a unor serii de evenimente de artă contemporană organizate de artistul vizual Ana-Maria Ami Vasilescu sub egida Asociaţiei Culturale HXA Art Gallery în proiectul cultural A.P.C.O.R. – Artă Plastică Contemporană din România pe un intinerar ce cuprinde galerii şi muzee din România şi din străinătate.

Simezele Memorialului Ipoteşti vor reuni lucrări ale unor artişti plastici precum: Vioara Bara, Georgiana Beloescu, Dragoş Burlacu, Mihai Chiuaru, Adriana Elian, Tudor Frâncu, Găină Dorel, Ieronim Moruţ, Ioan Augustin Pop, Cristian Sida, Ami Vasilescu, Teodora Vlaicu şi Gheorghe Zărnescu.

Curatorul acestui proiect este Ana-Maria Ami Vasilescu, iar coordonatorul proiectului este Ioan Augustin Pop. Expoziția poate fi vizionată în perioada 24 aprilie – 18 mai 2023.

Expoziția de pictură „Reflecții asupra Sinelui ” a artistului vizual Vasile Fuiorea la Craiova

Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Craiova în colaborare cu UAP din România și Filiala Târgu Jiu a UAP din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă/Domeniul Arte Vizuale, organizează miercuri 03 mai 2023, orele 18.00, la Galeria „Arta 1”, Strada „Calea Unirii” 16, Craiova, vernisajul expoziției de pictură „REFLECȚII ASUPRA SINELUI ”, a artistului vizual Vasile Fuiorea.

Curator : Gabriel Giodea. nCritic de artă/Cuvânt de deschidere: Gabriel Kelemen

Expoziția este deschisă publicului în perioada 03 – 15 mai 2023

Consiliul Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România

„Peisajul, o provocare contemporană” la Galeria Sub-sol a Muzeului de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu Consiliul Județean Vâlcea și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, îi invită pe iubitorii de artă la o expoziție inedită, gândită de curatoarea Ramona Șlug și de coordonator, pictorul și muzeograful Gheorghe Dican, sub forma unei dezbateri despre relevanța peisajului ca gen în pictura contemporană.

Intitulată „Peisajul, o provocare contemporană”, expoziția, ce se bucură de participarea a 31 de artiști români din diverse zone ale țării, va fi deschisă joi, 27 aprilie 2023, la ora 15ꓽ00 în Galeria Sub-sol a Muzeului de Artă „Casa Simian” și va putea fi vizitată până în data de 31 mai 2023.

Expoziția retrospectivă Neculai Iorga la Galeria Simeza din București

Neculai Iorga și Uniunea Artiștilor Plastici din România au plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției retrospective  a artistului, în ziua împlinirii a 90 de ani, pe 2 mai 2023, la orele 18:00, la galeria Simeza din Bd. General Gheorghe Magheru nr. 20, București.

Sunteți așteptați cu bucurie!

Claudiu Victor Gheorghiu

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.