Extrema dreaptă acuză „monopolul ideologic” al UE

Partidele de extremă dreapta din 16 țări ale UE s-au unit, cu obiectivul declarat de a-și face auzită vocea în contextul dezbaterii privind viitorul Europei.

Potrivit comunicatelor de presă, liderii „partidelor de dreapta” au semnat simultan în mai multe capitale europene un document care solicită o reformă profundă a UE, deoarece în cuvintele lor, „în loc să protejeze Europa și patrimoniul acesteia, ea însăși devine o sursă de probleme și anxietate”.

Documentul este semnat de Jarosław Kaczyński (PiS, Polonia), Giorgia Meloni (Frații Italiei), Santiago Abascal (VOX, Spania), Viktor Orbán (Fidesz, Ungaria), Matteo Salvini (Lega, Italia), Marine le Pen, Franța și alte câteva partide de dreapta din Bulgaria, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Olanda, Lituania și România, prin Partidul Național Țărănesc.

Cooperarea națiunilor europene ar trebui să se bazeze pe tradiție, respectul pentru cultura și istoria statelor europene, respectul pentru moștenirea iudeo-creștină a Europei și valorile comune care unesc națiunile noastre, și nu pe distrugerea lor”, subliniază semnatarii.

Liderii partidelor de dreapta arată că „utilizarea structurilor politice și a legii pentru a crea un superstat european și noi structuri sociale este o manifestare a ingineriei sociale periculoase și invazive cunoscute din trecut, care trebuie să provoace o rezistență legitimă. Supraactivitatea moralistă pe care am văzut-o în ultimii ani în instituțiile UE a dus la o tendință periculoasă de a impune un monopol ideologic”.

Toate încercările de a transforma instituțiile europene în organisme care au prioritate față de instituțiile constituționale naționale creează haos, subminează sensul tratatelor, pun sub semnul întrebării rolul fundamental al Constituțiilor statelor membre, afirmă partidele de dreapta, „iar disputele rezultate cu privire la competențe sunt de fapt soluționate prin impunerea brutală a voinței entităților politice mai puternice”, se arată în textul comun.

O conferință a semnatarilor scrisorii este planificată la Varșovia pentru luna septembrie.

Grupul S&D al Parlamentului European a reacționat prompt, amintind că naționalismul a condus la Al Doilea Război Mondial.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.