Factura la intretinere, psihoza nationala: Populatia din marile orase renunta in masa la serviciile furnizorilor de agent termic

Scumpirea apei calde si, din toamna, a caldurii a declansat un adevarat val de debransari în toata tara. Asa cum s-a stabilit în acordul cu Fondul Monetar International, la 1 iulie, pretul real al energiei termice s-a majorat de la 17,4 dolari/Gcal la 20 de dolari/ Gcal. În lei, aceasta scumpire înseamna o crestere a costului pentru apa calda de la 600.000 de lei/Gcal la 800.000 de lei.
La Vaslui, stirea cu privirea la majorarea cu aproape 40 la suta a pretului gigacaloriei a declansat un adevarat val de panica. Sute de vasluieni au depus, la asociatiile de locatari, cereri privind debransarea de la sistemul de furnizare a agentului termic.
Multumita unui program american de finantare nerambursabila, în municipiul Piatra Neamt vor intra 30.000 de dolari, suma ce va fi folosita pentru demararea în luna iulie a lucrarilor la o noua centrala termica ce va folosi drept combustibil rumegusul. Dupa cea din Tasca, facuta cu finantare daneza, aceasta este a doua centrala pe rumegus din Neamt. În Piatra Neamt ea va asigura apa calda si caldura pentru o jumatate de cartier.
Municipiul Onesti, din judetul Bacau, este pe cale de a renunta complet la sistemul centralizat de furnizare a caldurii si apei calde. Masura este determinata de numarul fara precedent de cereri de debransare, formulate de locuitori. Situatia este deosebit de grava, pentru ca debransarile masive si implicit renuntarea la sistemul de termoficare vor afecta atât scolile, gradinitele, cât si restul institutiilor din oras.
În Iasi, în luna iunie a crescut cu 40% numarul iesenilor care s-au debransat de la reteaua de alimentare cu energie termica. Functionarii de la RADET sunt asaltati în fiecare zi de oameni care cer avize de debransare. Zilnic se acorda pâna la 70 de avize, pâna în prezent, din iunie 2001, fiind debransate 5.800 de apartamente, iar numarul total al celor care au renuntat la serviciile RADET depaseste 11.000.
Principalul furnizor de energie termica din municipiul Braila, SC CET SA, a anuntat ca nu va mai elibera avize de debransare a proprietarilor care doresc sa-si monteze o centrala termica, daca asociatiile de proprietari de care apartin solicitantii înregistreaza datorii la caldura. Debransarea corpurilor de încalzit de la retea conduce la dezechilibre în circulatia agentului termic prin instalatiile blocurilor.
Si ultimele doua centrale termice care mai functionau în orasul Târgu Neamt au fost închise. Astfel, sistemul public de termoficare a unui întreg oras practic nu mai exista. Masura a fost precedata de un sondaj în rândul locatarilor, care a evidentiat clar dezinteresul cetatenilor fata de serviciile furnizorului de utilitati, Acvaterm Târgu Neamt.
Aquaterm SA, Târgu Jiu, s-a confruntat numai în ultimele doua saptamâni cu peste 2000 de cereri de debransare. Societatea estimeaza ca jumatate din locuitorii orasului vor renunta la serviciile de termoficare.
Societatea care asigura furnizarea apei calde si a energiei termice în municipiul Botosani, Termica SA, a înregistrat în aceasta saptamâna noi cereri de debransare de la retea. Conducerea SC Termica a facut cunoscut faptul ca nu se va opune debransarilor la cerere decât în cazul în care solicitantii sunt înregistrati deja cu datorii la plata energiei termice. Mihaela Plesca, sefa serviciului Comercial al SC Termica SA Botosani, declara: „Vom încerca sa facem fata acestei avalanse de cereri, care probabil se vor înmulti pe masura ce se va apropia iarna”.
(Sorin Tomescu)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.