Pe parcursul anului trecut, George Bush a avut parte de cadouri inspirate din Vestul Salbatic

Diversi demnitari straini i-au oferit, pe parcursul anului 2001, presedintelui american George W. Bush suficiente daruri inspirate din Vestul Salbatic cât pentru a-si echipa un mic detasament de oameni înarmati din Texas, potrivit unui document dat publicitatii luni seara de Departamentul de Stat, citat de Reuters.
„Captura” anuala a inclus sase harnasamente, sase perechi de cizme de cowboy, câteva palarii de piele însotite de curele asortate, frâie si hamuri. Un singur lucru mai lipsea ca „tabloul” sa fie complet: calul.
Unele dintre sei – provenind din Africa de Nord si din Kazahstan – pot parea putin ciudate, amplasate la ferma lui Bush din Crawford (Texas). Oricum, acestea nu vor ajunge la ranch-ul presedintelui, deoarece reglementarile din SUA nu le permit oficialilor sa pastreze cadouri care depasesc „valoarea minima” stabilita prin lege. Darurile vor ajunge în Arhiva Nationala pentru a fi depozitate sau distribuite unor muzee.
„Consumabilele”, printre care 70 de sticle de vin, o sticla de slibovita din Iugoslavia, ulei de masline si diverse produse din Algeria si Tunisia, „au fost tratate în conformitate cu politica serviciilor secrete”, a anuntat Departamentul de Stat, fara a mentiona însa care sunt procedurile în aceste situatii. Se pare ca nimeni nu a avut grija sa le spuna generosilor oaspeti ai presedintelui american ca Bush jr s-a lasat de baut cu multi ani în urma.
Documentul Departamentului de Stat, care însumeaza 46 de pagini, cuprinde o lista cu toate cadourile declarate de oficiali guvernamentali pentru anul 2001, începând cu Bush, alti membri ai familiei sale, continuând cu directorul CIA, George Tenet, si ajungând pâna la senatori si alti membri ai Congresului.
De departe, Bush a primit cele mai multe cadouri si cele mai valoroase. Cel mai scump obiect este un ceas Franck Muller Chrometro cu bratara din aur, în valoare de 10.900 de dolari din partea premierului italian miliardar Silvio Berlusconi, iar cel mai ieftin dar este un CD în valoare de 15 dolari intitulat „Qatar: The Modern State” (Qatar: Statul modern) provenit din partea bogatului emir al acestei tari.
Presedintele mexican Vicente Fox a furnizat cele mai multe cadouri inspirate din Vestul Salbatic. El i-a oferit lui Bush nu mai putin de trei perechi de cizme de cowboy: o pereche maro cu negru, lucrata manual, din piele de strut, o pereche tot din piele de strut, dar vopsita în albastru, si o pereche de cizme maro din piele de sopârla.
Cele trei perechi de cizme daruite de premierul australian John Howard au fost confectionate din cele mai exotice materiale – piele de crocodil australian, de cangur si de emu.

(C.S.)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.