Facturile la electricitate, MAI SCUMPE din aprilie

Ca urmare a majorării cotei de certificate verzi de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), facturile la electricitate ar putea să crească în aprilie cu 0,5% – 1%.

„Impactul creșterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi. Deocamdată este greu de estimat impactul în valoarea finală a facturii, pentru că furnizorii vor trebui să achiziționeze certificatele verzi aferente anului trecut pe durata lunii martie, așa că abia în aprilie va putea fi făcut un calcul”, au declarat surse din piața energiei, scrie B1 TV.

ANRE a stabilit pentru 2013 o cotă obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare față de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012.

În urma majorării cotei obligatorii, componenta de energie regenerabilă din facturile consumatorilor ar putea crește de la 34 de lei la 39-40 de lei.

„Chiar dacă va fi o creștere de 5-6 lei a componentei de certificate verzi, cauzată de majorare cotei, ea este posibil să fie atenuată de faptul că prețul energiei pure este scăzut. De asemenea, și prețul certificatelor verzi este în coborâre”, au precizat sursele citate.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.