Nicolăescu, îngrijorat de deciziile lui Bănicioiu

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a arătat surprins de decizia ministrului interimar, Nicolae Bănicioiu, de a retrage din dezbatere publică proiectele privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor.

,,Retragerea acestor proiecte echivalează cu păstrarea actualei stări de fapt din domeniul politicii medicamentului, care este nemulțumitoare atât pentru pacienți, cât și pentru industria farmaceutică, cu menținerea unei taxe claw-back la un nivel ridicat și nediferențiat și reprezintă un pas înapoi de la obiectivul major al creşterii accesului pacienţilor la medicamente generice cât şi originale mai ieftine, la introducerea unui sistem predictibil şi mai echitabil pentru industria farmaceutică în ceea ce priveşte preţul medicamentelor cât şi taxa claw-back,, se arată în comunicatul de presă transmis de fostul ministru .

Surprinderea sa este cu atât mai mare cu cât acestea se aflau în perioada de transparență decizională, prin urmare, orice obiecții și orice propuneri de modificare puteau fi discutate, pentru a îmbunătăți textul actului normativ.

,,Am luat act, de asemenea, de reacția APMGR, pe care o consider nejustificată și neprincipială, având în vedere numeroasele discuții pe care le-am purtat cu reprezentanții săi, precum și faptul că prevederile referitoare la o altă metodologie de preţ pentru generice şi taxa clawback diferenţiată ajustată la consumul fiecărui tip de medicament cuprinse în respectivele proiecte fuseseră convenite anterior.

Reamintesc faptul că în cursul anului 2013 am purtat negocieri cu toți producătorii din industria de medicamente, tocmai pentru a găsi o formulă care să fie acceptabilă pentru toată lumea, echitabilă și care să conducă la reducerea prețurilor medicamentelor pentru pacienți. De asemenea, în urma eforturilor depuse de fosta echipă a Ministerului Sănătății, organismele financiare internaționale au fost convinse să accepte o formulă de clawback diferențiat, şi mai ales o altă metodologie de preţ, fără de care noua listă de medicamente nu va putea intra in vigoare şi la care acum, prin retragerea proiectelor, se renunță,, apreciază Eugen Nicolăescu.

Acesta ar dori să creadă că această decizie este rezultatul unei neînțelegeri, și că nu reprezintă începutul blocării proiectelor de reformă.

Joi, în jurul prânzului, ministrul interimar al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a retras din dezbatere publică proiectele privind taxa clawback şi modul de calcul al preţului medicamentelor, puse miercuri în dezbatere.

 

Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.