Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Fake news păcălesc tot mai puțini români

Publicat: vineri, 08 martie 2019

69% dintre români consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau care sunt false reprezintă un pericol pentru democrație, iar 72% consideră că știrile false sunt des întâlnite, potrivit Eurobarometrului Standard 90.

La nivel european, 68% dintre cetățeni consideră că sunt des întâlnite știrile false și 76% consideră că amenință democrația.

Știrile false reprezintă o problemă, cred 69% dintre români, respectiv 71% dintre cetățeni, la nivelul UE. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90. ,,Românii sunt conștienți de încercările de a fi  dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulți români, în cunoștință de cauză, pe baza unor informații corecte” , a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, cu ocazia publicării Raportului național.

Încrederea pe care o acordă românii instituțiilor are următoarele cifre: peste jumătate dintre români (55%) au încredere în Comisia Europeană (comparativ cu o medie europeană de 43%), în timp ce Guvernul se situează la 23%. Șase din zece români au încredere în Parlamentul European (48% media europeană), în timp ce Camera Deputaților beneficiază de încrederea a 24% dintre români.

În ceea ce privește democrația, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%).

În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.

La capitolul mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menționează că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate (UE: 92%), iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58% România, 78% UE).

Comparativ cu anii anteriori, rețelele sociale au fost menționate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=109031

Publicat de la data mart. 8 2019. Categorii ACTUALITATE, MASS-MEDIA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 august 2019, 18:52
 

NE
Predominant înnourat
25°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 41%
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:19
Apus: 20:20
Prognoza 17 august 2019
Zi
 

N
Parţial însorit
26°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
14°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.566 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team