Fascinația, plăcută, a mirosului de ploaie. De unde vine?
Dacă aţi deschis geamul după ploaie sau aţi ieşit la o plimbare după o furtună puternică, cu siguranţă aţi recunoscut mirosul inconfundabil de aer curat şi proaspăt. Cercetătorii au reuşit să descopere că în spatele mirosului plăcut al ploii stau câteva substanţe chimice care produc o stare plăcută în organism.
Un studiu efectuat în 1964 de doi cercetători australieni (Isabel Joy Bear şi R. G. Thomas), dar şi studii efectuate un an mai târziu au relevat că mirosul plăcut de după ploaie este determinat de o combinaţie de uleiuri secretate de unele plante în timpul perioadelor aride. După o perioadă secetoasă, elementele componente din aceste uleiuri – care au fost secretate pe roci şi în sol – se amestecă şi sunt eliberate în aer.
De asemenea, în zonele de pădure, unde umiditatea este ridicată, mirosul este dat şi de o substanţă denumită geosemin, un element chimic produs de actinomicete, bacterii care trăiesc în sol. Astfel, sporii produşi şi secretaţi de aceste bacterii sunt eliberați în atmosferă cu ocazia ploii.
„Aroma este una foarte plăcută, asemenea moscului”, a declarat specialistul în soluri Bill Ypsilantis pentru NPR.
Sursa: semneletimpului.ro