Femeile. Infertilitatea

Un număr mare de femei sunt afectate de infertilitate în timpul vieții, potrivit unui nou raport publicat de OMS pe 4 aprilie 2023 (https://news.un.org/fr/story/2023/04/1133922): problema afectează aproximativ 17,5% din populația adultă – aproximativ una din șase femei din întreaga lume – de unde necesitatea urgentă de a crește accesul la îngrijiri legate de fertilitate accesibile și de înaltă calitate pentru cei care sunt afectați.

Noile estimări arată că prevalența infertilității variază puțin de la o regiune la alta. În mod similar, ratele sunt comparabile în țările cu venituri mari, medii și mici, ceea ce indică faptul că este o problemă majoră de sănătate în toate țările și în toate regiunile lumii.

Raportul indică un fapt important: infertilitatea nu discriminează. Proporția uriașă de persoane afectate arată nevoia de a extinde accesul la îngrijirea fertilității și de a se asigura că această problemă nu mai este neglijată în cercetarea și politica în domeniul sănătății, astfel încât să fie disponibile modalități sigure, eficiente și accesibile de a dobândi calitatea de părinte pentru cei care doresc aceasta”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător feminin, definită ca incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de act sexual regulat neprotejat. Poate duce la suferință majoră, stigmatizare și dificultăți financiare, afectând bunăstarea psihică și psihosocială a celor afectați.

În ciuda amplorii problemei, soluțiile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infertilității – inclusiv tehnologiile de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) – rămân subfinanțate și adesea inaccesibile pentru mulți din cauza costurilor ridicate, a stigmei sociale și a disponibilității limitate.

În prezent, în majoritatea țărilor, tratamentele de fertilitate sunt în mare parte finanțate direct de către pacienți și implică adesea cheltuieli exorbitante. Oamenii din țările mai sărace cheltuiesc o proporție mai mare din venit pentru îngrijirea fertilității decât Oamenii din țările mai bogate.

Costurile ridicate împiedică adesea Oamenii să acceseze tratamente pentru infertilitate sau îi pot împinge în sărăcie ca rezultat direct al căutării de îngrijire.

„Milioane de Oameni se confruntă cu costuri catastrofale de asistență medicală după ce caută tratament pentru infertilitate, punând o problemă majoră de echitate, deoarece acești Oameni sunt prea des prinși în sărăcie din cauza acestor cheltuieli medicale. Politici mai bune și finanțare publică mai bună pot îmbunătăți în mod semnificativ accesul la tratament și pot preveni căderea în sărăcie a celor mai sărace gospodării”, a spus dr. Pascale Allotey, director al Departamentului pentru Sexe, Sănătatea Reproducerii și Cercetare al OMS, care include Programul Special de Cercetare, Dezvoltare și Formare în Cercetare pentru Reproducere Umană (HRP).

Deși noul raport prezintă date convingătoare care atestă prevalența globală ridicată a infertilității, evidențiază o lipsă persistentă de date în multe țări și unele regiuni. Se solicită ca mai multe date despre infertilitate, dezagregate în funcție de vârstă și cauză, să fie disponibile la nivel național pentru a ajuta la cuantificarea infertilității, precum și pentru cine are nevoie de îngrijire a fertilității și cum pot fi reduse riscurile.

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.