Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, a 71-a ediţie

Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Elveţia, ajuns la cea de-a 71-a ediţie, se desfăşoară în perioada 1-11 august 2018. Prestigioasa competiţie cinematografică, care se desfăşoară din 1946 la Locarno, a ocupat de-a lungul timpului o poziţie unică în peisajul marilor festivaluri de film, devenind unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa. Festivalul Internaţional de Film de la Locarno este un punct de reper pentru cinefilii care îşi dau întâlnire aici pentru a se bucura de filme şi de premiere mondiale şi pentru a afla cine va obţine anul acesta marele trofeu ”Leopardul de Aur”.

Festivalul Internaţional de Film de la Locarno este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de acest gen din lume, alături de Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, festivalul a reprezentat o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Marco Bellocchio, Glauber Rocha, Raúl Ruiz, Alain Tanner, Béla Tarr, Chen Kaige, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Pedro Costa, Fatih Akin, potrivit site-ului oficial www.pardolive.ch. De asemenea, ediţiile trecute au reunit nume mari ale cinematografiei, actori şi regizori, între care îi amintim pe Marlene Dietrich, Jean-Luc Godard, Quentin Tarantino, Susan Sarandon, Sir Anthony Hopkins, Juliette Binoche, Edward Norton, Harvey Keitel sau Adrien Brody.

În fiecare seară, aproximativ 8.000 de persoane vor asista la proiecţii zilnice de filme în aer liber în Piazza di Locarno. De asemenea, mii de spectatori sunt aşteptaţi în sălile de cinema pentru a viziona filmele aflate în concurs. În cadrul festivalului, actorul, regizorul şi scenaristul american Ethan Hawke va fi distins cu Premiul de Excelenţă. Starul hollywoodian va primi premiul pe 8 august, cu prilejul vizionării în premieră europeană a celui mai recent film al său în calitate de regizor, ”BLAZE”, care a fost prezentat şi la Festivalul Sundance de anul acesta, desfăşurat în luna ianuarie în Park City din Utah, SUA.

Lungmetrajul „Alice T.” regizat de Radu Muntean, va avea premiera mondială în competiţia internaţională a festivalului. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME). Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu), pe fondul unei adolescenţe complicate. Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu.

Anul trecut marele trofeu ”Leopardul de Aur” a fost câştigat de ”Mrs. Fang”, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing. Filmul prezintă povestea lui Fang Xiuying, o femeie de la ţară care suferă de opt ani de Alzheimer. După ce a fost internată la un centru de îngrijire, familia o aduce pe aceasta acasă, iar filmul prezintă ultimele zile dinaintea morţii sale, în 2016. Premiul special al juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno a fost acordat filmului horror brazilian ”As Boas Maneiras” (Good Manners) al realizatorilor Marco Dutra şi Juliana Rojas. Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit filmului ”9 Doigts” al regizorului francez F. J. Ossang. Franţuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul său din filmul ”Madame Hyde”, al regizorului francez Serge Bozon, în timp ce danezul Elliott Crosset Hove a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea sa în ”Winter Brothers”, al islandezului Hlynur Palmason.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.