Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

FILE DE ISTORIE: Muzeul „‘Regiunii Porților de Fier”

Publicat: sâmbătă, 24 martie 2018

Muzeul Regiunii Porților de Fier, amplasat în str. Independenței nr. 2 din Drobeta-Turnu Severin, este un muzeu județean ce expune piese din domeniile: științele naturii (faună și floră, acvariu pentru fauna dunăreană și pești exotici), istorie – documente, arheologie (incluzând un lapidariu din epoca romană), numismatică, etnografie (port, ceramică, țesături din zonă), artă plastică românească (opere de Luchian, Petrașcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Șirato, Stoenescu, Iser, Ressu).

Adăpostit de o clădire monument istoric construită în anul 1926, muzeul a fost înființat în anul 1912 sub denumirea „Muzeul Istoric al Liceului Traian” de profesorul Al. Bărcăcilă care a dat instituției o perspectivă regională, ce îngloba, sub aspect istoric, geografic și etnografic, zona Mehedințiului și a clisurii Dunării.

Timp de aproape un deceniu și jumătate, muzeul a funcționat la Liceul Traian, colecțiile sale fiind constituite și îmbogățite prin săpăturile și cercetările lui Alexandru Bărcăcilă la Castrul Drobeta și Cetatea Severinului. În anul 1926 s-a mutat într-o clădire nouă construită lângă castrul roman, și a primit denumirea de „Muzeul de istorie și etnografie din Turnu Severin”. Treptat și-a lărgit arealul de cercetare, iar din anul 1945 a fost numit „Muzeul Regiunii Porților de Fier”.

În forma actuală a fost inaugurat la 15 mai 1972 având două secții, de istorie-arheologie și științele naturii, cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni. Acestor secții li s-au adăugat ulterior secția de artă contemporană (amenajată între anii 1975-1976 în casa Sabetay), secția de etnografie (finalizată în primăvara anului 1982) și laboratorul de conservare, apoi secția relații publice, marketing cultural și pedagogie muzeală.

Secția de Istorie-Arheologie își prezintă exponatele în nouă săli: Preistorie — vestigiile vieții materiale și spirituale din cultura Schela Cladovei, Civilizația geto-dacică, Războaiele daco-romane, Monumente antice romane (podul de la Drobeta din anii 103 — 105), Viața spirituală la Drobeta, Istorie medievală, Epoca modernă, Artă feudală românească și Epoca contemporană. Muzeul se poate lăuda cu dovezile existenței celei mai vechi așezări umane stabile din Europa, cu o vechime de 10.000 de ani, aparținând culturii Schela Cladovei, dar și piese de ceramică locală din neolitic și arme din epoca bronzului, respectiv a fierului.

Colecția Secției de științele naturii este expusă în patru săli și acvariu și prezintă: condițiile fizice și geografice ale Defileului Porțile de Fier (Sala I), flora și fauna terestră a Defileului Porțile de Fier (Sala II), ihtiofauna dunăreană a lacului de acumulare Porțile de Fier (acvariul), flora și fauna specifică mediului acvatic din zona Porțile de Fier (Sala III), aspecte legate de cosmogonie, apariția vieții pe Pământ, dovezi paleontologice, originea și evoluția omului (Sala IV). Pot fi văzute aici de la speciile de pești ce pot fi pescuiți în acest sector al Dunării — somnul, știuca, șalăul, carasul, crapul, cega, la speciile de păsări și mamifere care trăiesc în zona Mehedinți — pescărușul, vidra, rața sălbatică, ariciul, râsul (lynx), pisica sălbatică, bursucul, potârnichea, broasca țestoasă, lăstunul, vipera cu corn.

Lucia Dem. Bălăcescu Calea Victoriei

Kimon Loghi Portret de beduin

Secția de Artă a muzeului se află într-o clădire monument istoric datând din anul 1890, ce are în interior decoruri în stucaturi baroce, lambriuri sculptate în lemn de stejar cu frize aurite, picturi murale, candelabre lucrate din bronz aurit și cristal de Veneția, mozaicuri de oglinzi și vitralii mobilier baroc, stil Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, sobe de teracotă italiană, luminatoare cu vitralii. Aceasta adăpostește colecții cu sute de lucrări ale pictorilor, sculptorilor și graficienilor Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Anghel, Sava Henția, Mișu Popp, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Teodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, Iosif Iser, Camil Ressu, Aurel Băeșu, Jean Alexandru Steriadi, Samuel Mutzner, Rudolf Schwaitzer-Cumpănă, Ion Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Ștefan Popescu, Petre Iorgulescu-Yor, Victor Brauner, Hans Herman, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Ion Irimescu, Ion Jalea și Corneliu Baba. Acestor valori patrimoniale li se adaugă în jur de 100 de lucrări ale artistului mehedințean Dumitru Ghiață, la care se adaugă zeci de icoane și obiecte de artă decorativă religioasă și brâncovenească.

Secția de etnografie și artă populară dispune de un patrimoniu prețios și bogat, valoros din punct de vedere documentar. Expoziția de bază prezintă în primul rând aspecte ale civilizației rurale în Mehedinți și în zona Porțile de Fier: scoarțe oltenești țesute la război, costume populare, vase ceramice, dar și camere întregi decorate în stilul unei case tradiționale din zona Olteniei, la granița cu Banatul.

Castrul Drobeta

Piciorul podului lui Apolodor din Damasc

Thermele romane

Muzeul Regiunii Porților de Fier este singurul muzeu amplasat într-un adevărat parc arheologic — de circa cinci hectare — în aria căruia se află vestigii ale castrului Drobeta, podului construit de Apollodor din Damasc, thermelor romane, amfiteatrului roman, fortificației poligonale feudale și ale bisericii medievale.

Din anul 2010, până la finele anului 2018 (oficial), Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Proiectul urmăreşte, atât reabilitarea clădirii muzeului cât şi a monumentelor istorice din parcul arheologic (castru roman Drobeta, termele romane, piciorul podului lui Traian şi biserica fortificată de sec. XIV).
La ora actuală se poate vizita Pavilionul Multifuncţional, situat în str. Independenţei nr.2, în cadrul căruia sunt expuse următoarele expoziţii :
Expoziţia de restaurare În căutarea formelor pierdute – cuprinde 94 de piese din ceramică, metal, textile – arme, obiecte de harnaşament, obiecte de cult, podoabe, unelte, ţesături decor interior, vestimentaţie;
Expoziţia Animale din poveşti – cuprind piese naturalizate din colecţiile secţiei Ştiinţele Naturii.

Din 29 dec. 2017 s-a deschis Filiala Orșova. Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – filiala Orşova. Strada Porţile de Fier nr. 32 (intrarea pe strada Decebal)
Program cu publicul: Marţi-Duminică – între orele 9.00 – 16.00, Luni: închis
Preţ bilete – 2 lei copii/elevi/studenţi, – 4 lei adulţi

 

DETALII: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Acasă | Facebook

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=95003

Publicat de la data mart. 24 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

2 iunie 2020, 21:41
 

NNE
Noros
12°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:33
Apus: 20:54
Prognoza 3 iunie 2020
Zi
 

VSV
Parţial însorit cu precipitaţii
21°C
Vânt: 11 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

SV
Predominant senin
11°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 02-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 17:30 si 18:30 In zona : Județul Olt: Balș, Scornicești, Iancu Jianu, Curtișoara, Găneasa, Colonești, Strejești, Pleșoiu, Verguleasa, Bobicești, Morunglav, Cârlogani, Vulpeni, Vulturești, Teslui, Cungrea, Spineni, Grădinari, Poboru, Bărăști, Găvănești, Dobroteasa, Călui, Priseaca, Oboga, Făgețelu, Leleasca, Dobrețu, Tătulești, Oporelu, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 02-06-2020 Ora : 17 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 17:30 si 19:00 In zona : Județul Alba: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Alba: Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Blaj, Săsciori, Jidvei, Vințu de Jos, Șona, Șugag, Pianu, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Meteș, Daia Română, Șpring, […]
 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 02-06-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 02 iunie, ora 10:00 – 03 iunie, ora 08:00 Zonele afectate : conform textului Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 02 iunie, ora 10:00 – 03 iunie, ora 08:00 […]

Loto

Horoscop

 • 300.316 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team