Dor de public

     Într-o discuție pe care am avut-o cu ea cu cîteva luni înaintea demarării proiectului discografic ”Mi-e dor”, Anastasia Lazariuc îmi mărturisea scepticismul legat de editarea de discuri: ”Pentru cine să le mai facem? În standurile de specialitate, puține și acestea, noi n-avem loc, pentru că nu cîntăm manele. Iar la posturile de radio nici atît, alte interese comerciale fac și acolo ”jocurile”…”. Evident, tristețea sa este perfect îndreptățită, fiind comună tuturor interpreților de muzică ușoară românească (ce absurd și jignitor, să nu putem asculta în țara noastră muzică în limba meternă!) tradițională, chiar și al acelora care au statutul de vedetă.

Dacă acest minunat album dublu a fost pînă la urmă editat este pentru că de 27 de ani încoace o casă de discuri, Eurostar, redă speranța și încrederea tuturor compozitorilor și interpreților de muzică ușoară, care și-au lansat sub această etichetă cele mai valoroase lucrări, pe care de altfel le-am recenzat cu regularitate. Practic, toate numele de rezonanță ale genului au cel puțin un album Eurostar, campion absolut fiind pînă în acest moment, cu peste zece titluri, Marius Țeicu. Muzician ca formație, Paul Stîngă este un producător cu fler și gust, așa încît succesul acestor discuri este cît se poate de firesc.

       Albumul dublu ”Mi-e dor” este, practic, o culegere a celor mai mari succese ale solistei sau, ca să fim mai exacți, a unei părți din acestea, dintr-o carieră remarcabilă. Evident, majoritatea pieselor aparține unor creatori basarabeni, dintre aceștia Nicolae Caragia fiind…cu un picior dincolo de Prut și cu unul (cel mai…puternic!) dincoace, dar nu lipsesc nici autori bucureșteni, cum ar fi Adrian Romcescu sau Gheorghe Gheorghiu. Nu ne ocupăm în aceste rînduri strict de conținutul muzical al discurilor, acesta urmînd a face obiectul altui articol, pentru că lansarea a fost absolut impresionantă, spulberîndu-i astfel Anastasiei Lazariuc orice îndoială că muzica ei nu ar mai avea destinatari. Un public extrem de numeros a făcut neîncăpător magazinul ”Muzica” de pe Calea Victoriei, popularitatea artistei fiind încă o dată confirmată. Invitat de onoare, venit special de la Chișinău, a fost, ca și la Eugen Doha, cantautorul Iurie Sadovnic, care a cîntat în duet cu Anastasia una din melodiile de pe album. Iurie colaborează de-o viață cu Anastasia, fiindu-i și ”cumătru”, el fiind nașul de botez al Ilenei Lazariuc. Din public a fost încurajat de bunul său prieten Mircea Baniciu, pe care l-a invitat la scurtă vreme la festivalul ”Basarabia Folk” de la Chișinău. ”Detașamentul” basarabean i-a mai inclus pe Ianna Novac, Nicolae Caragia, promotorul Ioan Gauzin, ei fiind extrem de onorați de prezența Excelenței sale Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București, care a rostit la rîndul dînsului un mic discurs.

De fapt, mai toți cei prezenți s-au perindat la microfon, într-o impresionantă solidaritate de breaslă și mai ales a artiștilor de la Eurostar. Au dat la rîndul lor autografe și s-au fotografiat alături de sărbătorită și de admiratori Stela Enache, Adrian Romcescu, Miki, Ioana Sandu, Silvia Dumitrescu, Aurel Moga, Marina Florea și Natalia Guberna (ambele cu albume în pregătire la casa de discuri Eurostar), Camelia Florescu, așa cum o mare surpriză a furnizat Sergiu Cioiu, sosit pentru cîteva evenimente artistice tocmai din Canada și ținînd să fie alături de grațioasa sa colegă. N-au lipsit nici de această dată poeta Rodica Elena Lupu (atît de legată de muzica ușoară prin numeroase colaborări), geograful Cristian Hristea, ”psihologul vedetelor”, Ilie Marinescu. Au filmat întregul eveniment și au supus participanții la un tir de întrebări echipele de televiziune de la Antena 1, Kanal D, Antena Stars, Agro TV. Ca de obicei, au strălucit prin absență cei de posturile publice, TVR și Radio România nefiind nicidecum, după cum se vede, interesate de un eveniment de o asemenea importanță. Păcat…O lecție le-au servit-o însă redactorilor de azi două din autenticele vedete de altădată ale acestor posturi, două doamne de poveste, mereu alături de artiștii de frunte ai țării: Ioana Bogdan și Lucia Popescu-Moraru, realizatoare de marcă, cărora instituțiile respective ar trebui să le ridice statui.

 

Spectacolul a continuat la ”Casa Jienilor”, unde promotorul Dorin Irimia, împreună cu Livia și Vali Gauzin, i-a invitat pe Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Stela Enache, Marina Florea să cînte alături de valorosul pianist și cîntăreț italian Giorgio Ciabattoni, cunoscut pentru aparițiile sale pe scena festivalurilor de la Sanremo și ”Castrocaro”. A fost, evident, o superbă seară de muzică româno…italiană, impresionant fiind faptul că muzicianul peninsular cunoștea bine cîteva melodii autohtone de mare succes!

Au fost evocați, în aceste ore de muzică adevărată, Ion Aldea și Petru Teodovici, Grigore Vieru, Eugen Doga, Anatol Dumitraș, Daria Radu, Maria Stoianov, Dumitru Matcovschi, cu emoție sinceră și cu un gînd curat pentru cei care nu mai sînt printre noi. Iar Anastasia Lazariuc și-a ostoit, de curînd, dorul de publicul care o adoră, dovadă și primirea formidabilă rezervată ei de cei 4.000 de spectatori, la Sala Palatului, la spectacolul excepțional realizat de Stoian Anghel, ”Fată dragă-In memoriam Mădălina Manole”. La urma urmei, și acestora le-a fost dor de Anastasia…

 

 Octavian URSULESCU

 

 

 

 

Foto: Gabriel Boholț

 

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.