File de istorie: Teatrul de Animație ”Țăndărică”

Teatrul de Păpuși și Marionete ”Țăndărică” a fost fondat în 1945, iar secția de marionete – prima sa secție – a fost condusă de actrița Lucia Calomeri, ajutată de scenografii Elena Pătrășcanu, Alexandru Brătășanu, Lena Constante și Ileana Popescu. Din prima echipă de artiști au făcut parte regizorul Nicolae Massim și marionetiștii – Dorina Tănăsescu, Antigona Papazicopol, Lucia Georgescu ș.a.

Numele ”Țăndărică” a fost preluat de la o celebră marionetă, personaj din spectacolele pentru copii.

Actualul președinte de onoare al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), Margareta Niculescu, a pus bazele secției de păpuși a teatrului în 1949, pe când era noul director al instituției, împreună cu directorul de scenă Renee George Silviu și cu artiștii păpușari — Ștefi Nefianu, Fifi Bradu, Rita Stoian, Carmen Stamatiade.

Echipei nou formate li s-au alăturat, mai târziu, artiștii plastici: Liviu Ciulei, Ella Conovici, Ioana Constantinescu, Mioara Buescu, regizorul Ștefan Lenkisch, precum și artiștii păpușari: Brândușa Zaița Silvestru, Justin Grad, Mișu Prujinski, Costel Popovici, Valeriu Simeon etc. Aici au montat regizorii: Radu Penciulescu, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunză, Ildiko Kovacs, Irina Niculescu, Felix Alexa, Ion Caramitru ș.a.

Spectacolele montate până în 1990 au impus noi modalități de expresie în teatrul de animație: ”Umor pe sfori”, ”Micul prinț”, ”Cartea cu Apollodor”, ”Cele trei neveste ale lui Don Cristobal”, ”Eu și materia moartă”, ”Cabaret-issimo”, ”Peter Pan”, ”Ninigra și Aligru”, ”Petrică și lupul”, ”Tyl Eulenspiegel”, ”Petrușka”, ”Don Quijote” etc.

Tot aici s-au ținut patru ediții — 1958, 1960, 1965 și 1998 — ale Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete.

În perioada 1986-1999 directorul teatrului a fost Michaela Tonitza-Iordache, sub a cărei conducere s-au jucat spectacole importante precum ”Visul unei nopți de vară”, ”Adunarea păsărilor”, ”Furtuna”, s-au montat pentru prima dată opere cu păpuși — ”Cenușăreasa” și ”Bastien și Bastienne”, ”Bărbierul din Sevilla” — și spectacole care au ținut mult timp capul de afiș al teatrului: ”Motanul încălțat”, ”Pinocchio”, ”Harap Alb”.

Conducerea teatrului i-a fost încredințată, din 2000, lui Călin Octavian Mocanu, care este și secretar general al UNIMA-România, președintele părții române a acestei uniuni de breaslă fiind regizorul Cristian Pepino.

Teatrul ”Țăndărică” are pe lângă cele două săli, una pe Calea Victoriei și alta în piața Lahovary, un nou studio numit AnimArt, inaugurat în 2003. Studioul experimental „AnimArt” a fost creat din dorința de a atrage și publicul adult, jucându-se piese din repertoriul clasic, precum ”Faust”, ”Candid”, etc., adaptări libere după operele omonime. În 2004, Sala Lahovari a fost complet renovată, pentru ca în prezent să primească 75.000 de spectatori anual.

Teatrul de Păpuși și Marionete ”Țăndărică” a devenit, din 2008, Teatrul de Animație ”Țăndărică”.

Teatrul și-a consolidat, în timp, o strategie repertorială la nivel de conținut, un portofoliu de titluri din marea literatură clasică românească și universală: ”Păcală”, ”Capra cu trei iezi”, ”Motanul încălțat”, ”Baronul Münchausen”, ”Cei trei purceluși”, ”Albă ca zăpada”, ”Ali Baba și cei 40 de hoți”, ”Cenușăreasa”, ”Frumoasa și Bestia”, ”Frumoasa din pădurea adormită”, ”Tom Degețel”, ”Jack și vrejul de fasole”, ”Pinocchio”, etc.

Totodată, teatrul susține debuturile artistice ale tinerilor creatori actori, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, etc.

Detalii pe Teatrul de Animație Țăndărică

Sursa documentare: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.