Final de 2012: Cheltuielile de consum au scazut cu 0,1% la nivelul UE si cu 1% in Romania

In ultimul trimestru al lui 2012, Romania si-a inversat tendinta pe cheltuielile de consum fata de media din UE. Astfel, in timp ce la nivelul UE se inregistra un declin de 1,7% in Trim.III urmat de o crestere de 0,1% in Trim.IV (fata de T4 din 2011), in Romania s-a inregistrat o crestere in de 1% in Trim.III urmata de o scadere de 1% in Trim.IV 2012 (fata de T4 din 2011).

Acest decalaj este considerat normal de catre reprezentantii pe Romania ai Visa Europe.

“România este direct conectată la statele europene prin exporturi şi este normal ca declinul înregistrat în medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive să se resimtă, cu un anumit decalaj de timp, şi pe piaţa locală. Cu toate acestea, sperăm să vedem cât mai curând efectele îmbunătăţirii evoluţiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care România are relații comerciale strânse, precum Germania sau Franţa”, a adăugat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat să scadă în trimestrul patru, dar s-au majorat în trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a susţinut temperarea ritmului scăderii. În pofida reducerilor înregistrate în trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut în termeni anuali cu 1,3% în Franţa şi cu 2,1% în Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat să-şi consolideze avansul raportat în trimestrul trei şi au crescut în ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% faţă de perioada similară din 2011.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.