Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Finisajul Salonului de Miniatură organizat de către Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară

Publicat: sâmbătă, 22 februarie 2020

Sâmbătă, 29 februarie 2020, ora 11,30, va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, studioul Horia Bernea, festivitatea de închidere a Salonului de Miniatură organizat de către Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, în parteneriat cu Casa Davino.

Cu acest prilej vor fi decernate și premiile Salonului, iar invitații speciali Ada Milea, Ionuț Stefanescu&studenții săi și Grigore Leșe vor oferi un spectacol complex de miniaturi muzicale.

Intrarea este liberă, dar nu va mai fi posibilă după începerea festivității (orele 12,00).

Parteneri media: Modernism, Ultima Oră, Intell News, Jurnalul Bucureștiului, Radio România Actualități,   Radio România Cultural, Radio România Internațional.

 

 

O terapie prin detaliu

Deși miniatura, ca gen și ca practică artistică, are o vârstă memorabilă, străbătând mileniile cu o discreție de care doar formele naturale sunt capabile, un salon de miniatură contemporană devine, dacă nu o formă de avangardă propriu-zisă, în mod cert un act de nesupunere și de răzvrătire.

Însăși ideea de a resuscita o formă și o practică artistică aparent stopate, asociate spontan cu vremuri imemoriale și cu mentalități care s-au retras din prim-planul existenței noastre imediate, este o invitație la reflecție și o provocare la un alt tip de cercetare.

Iar spațiul acestei forme de cercetare nu mai este unul conformist și previzibil, dominant în creația contemporană, care presupune mișcări expansive, gesturi spectaculoase și manifestarea asumată a unei voințe de putere, ci unul lăuntric și comprimat în care nu-și mai găsește locul, și nici măcar nu se mai reflectă, realitatea năvalnică și circumstanțială din exterior.

Prea mică pentru lumea de afară și pentru mecanica diurnă a istoriei, miniatura se deschide surprinzător către infinitatea imaginarului, către energiile visului și către toate fantasmele posibilului.

Evadat din cotidian și din mecanismele lui obișnuite de comunicare, autorul de miniaturi se confruntă mai mult cu el însuși, cu îngerii și cu demonii lui interiori, iar lumea pe care o pune în mișcare devine, dincolo de proiectul artistic în sine, un adevărat univers alternativ în care semnele, efigiile și tipologiile uzurpă dramatic locul oricărei realități preexistente.

Cum se mai poate raporta artistul contemporan la miniatură, cum știe el să-și gestioneze tentațiile megalomane, cum își poate refocaliza energiile, ca un punct laser, după ce ele au fost distribuite cosmic, în aspirații cvasidemiurgice, iată o intrebare pentru care răspunsul nu este nici pe departe implicit.

Și tocmai din necesitatea acestui răspuns s-a născut Salonul de miniatură, cu tema Exist, pe care MAMCO l-a inițiat și a cărui noutate radicală constă tocmai în întoarcerea la memorie și în terapia morală prin redescoperirea detaliului. (Pavel Șușară)

Curatori: Dalina Bădescu și  Pavel Șușară

A consemnat pentru ziarul Ultima Oră

Claudiu Victor Gheorghiu,

publicist comentator

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=112671

Publicat de la data feb. 22 2020. Categorii BUCUREȘTI, La pas prin...galeriile bucureștene.

Un comentariu pentru “Finisajul Salonului de Miniatură organizat de către Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară”

Zona comentariilor

Meteo în țară

6 iunie 2020, 1:03
 

NE
Noros
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:32
Apus: 20:57
Prognoza 7 iunie 2020
Zi
 

ENE
Înnourat
26°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Predominant senin
14°C
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 301.078 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team