FMI, avertisment pentru marile puteri ale lumii

Fondul Monetar Internaţional i-a avertizat pe liderii G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) că recenta escaladare a tensiunilor comerciale între SUA, China şi UE va afecta semnificativ creşterea economiei mondiale, transmit DPA, Kyodo şi Reuters.

„Impactul actualelor măsuri asupra economiei, în cel mai rău scenariu, este în jur de 0,5% din PIB-ul global”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Fondul Monetar Internaţional a analizat diverse scenarii în urma anunţului preşedintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale la importurile de oţel şi aluminiu dar şi la alte bunuri. Conform celui mai rău scenariu, în care este afectată semnificativ încrederea investitorilor, în 2020 creşterea economiei mondiale ar putea fi redusă cu 0,5%, sau aproximativ 430 de miliarde de dolari, faţă de prognoza precedentă.

Deşi impactul negativ al războiului comercial va fi resimţit în toate statele, SUA vor fi în special afectate din cauza tarifelor vamale impuse ca represalii de alte ţări, susţin experţii FMI.

În perioada 21-22 iulie se desfăşoară la Buenos Aires (Argentina), reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20, care analizează ameninţările care planează asupra creşterii mondiale, în special de riscurile unui război comercial şi criza din ţările emergente.

Săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie. Vineri, Donald Trump a declarat că este pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţând unde de şoc pe pieţele financiare globale.

Decizia Washingtonului vine după ce în prima săptămână din iulie SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Participanţii la reuniunea G20 au avertizat că sporirea tensiunilor comerciale şi normalizarea politicilor monetare în economiile majore reprezintă principalele riscuri la adresa economiei globale, a afirmat ministrul brazilian de Finanţe, Eduardo Guardia. Acesta a explicat că miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 au discutat despre necesitatea continuării reformelor pentru a-şi proteja economiile, în special în statele emergente, care s-au confruntat în ultimele luni cu o depreciere semnificativă a monedelor lor.

Washingtonul nu ar trebui să impună tarife vamale de dragul eliminării deficitului său comercial, le-a declarat jurnaliştilor ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso. Acesta a cerut Chinei să-şi sporească transparenţa politicii sale valutare.

Normalizarea politicii monetare în ţările dezvoltate a creat presiuni în urma ieşirilor de capital din China şi alte economii emergente, a declarat oficialul nipon.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.