Măsura reducerii TVA la pâine, temporară: un an de zile

Autorităţile române vor urmări impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală şi, în funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la TVA de 24%, a declarat şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

„Reducerea TVA la pâine a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală şi atunci se va vedea dacă se păstrează măsura sau va fi inversată”, a declarat Schaechter într-o conferinţă de presă.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, la Conferinţa Naţională a Morarilor şi Brutarilor, organizată în vederea lansării programului de reducere a TVA la produsele de panificaţie la 9%, că măsura reducerii TVA va fi implementată timp de un an de zile, iar după evaluarea contabilă se va decide dacă rămâne în continuare valabilă.

„Dacă avem încasări mai proste însemnă că măsura cu TVA de 24% era cea corectă.(…) Sunt măsuri economice care, e adevarat, pe hârtie aduc pierderi pentru buget, dar în realitate nu se întâmplă acest lucru. Lumea nu trăieste numai după realitatea contabilă. Dacă vom avea succes putem extinde aceasta reducere şi la alte alimente. (…) Nu ştiu dacă chiar atât de mult va scadeă preţul la pâine. Însă, cred că prin mesajul pe care l-am dat şi prin implicarea dumneavoastră avem şanse să dovedim că este un proiect de succes”, a declarat primul ministru la conferinţă.

Victor Ponta a încheiat discursul spunînd: „Iată, coabitarea funcţionează foarte bine, eu ma ocup de pâine, domnul preşedinte de circ”.

TVA-ul nu va fi redus la 9% pentru cozonac, chec și alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, ci numai pentru paine, covrigi, baghete sau cornuri, a precizat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Există deja un cod CAEN, 1071, dacă nu mă înşel, la care se va aplica TVA redusă, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete, deci cozonacul, checul şi alte produse care intră în această categorie, vor avea tot TVA de 24%. În categoria celor care vor fi exceptate intră, în primul rând, pâinea de toate categoriile, în al doilea rând covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete”, a spus Constantin, potrivit Mediafax.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.