FNGCIMM – implicare şi performanţă în susţinerea sectorului IMM din România

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi-a continuat trendul ascendent de dezvoltare şi în anul 2012, devenit an de referinţă, caracterizat prin atingerea celor mai ridicate niveluri ale indicatorilor de performanţă, atât din perspectiva volumului de garanţii acordate, a numarului de IMM-uri şi a locurilor de muncă susţinute, cât şi de obţinerea celui mai ridicat nivel al profitului din intreaga activitate a Fondului.

“Adaptarea flexibilă a capacităţii de garantare la nivelul unor cerinţe diversificate ale sectorului IMM, optimizarea structurilor si proceselor interne, buna conlucrare cu instituţiile guvernamentale şi cu principalele instituţii financiare partenere au reprezentat masura maturitatii si soliditatii FNGCIMM intr-un mediu economic inca ostil si impredictibil”, au declarat reprezentantii FNGCIMM.

Din punct de vedere valoric, volumul garantiilor acordate in anul 2012, a crescut cu peste 37%, de la un nivel de cca. 512 mil EUR in 2011 la aprox. 703 mil EUR in anul 2012. Pe langa activitatea propriu-zisa, FNGCIMM a derulat, in numele si contul statului, si o serie de programe guvernamentale (neincluzand Programul Prima Casa), a caror valoare s-a situat, in anul 2012, la un nivel de cca. 176 mil EUR.
Comparatia anilor 2012 si 2011, din perspectiva numarului de IMM-uri beneficiare de garantii, a indicat o crestere de cca. 12%, respectiv la cca. 11,000 de IMM-uri garantate in anul 2012, dovada si a gradului ridicat de penetrare si de cunoastere a activitatii Fondului de catre mediul de afaceri din Romania.

O adiționalitate puternică, pe baza căreia se apreciază performanța fondurilor de garantare, atât la nivel european, în cadrul AECM (Asociatia Europeana a Fondurilor Mutuale), cât și la nivel mondial, este reprezentata de numărul de locuri de muncă susținute pe seama garanțiilor emise. Numai in anul 2012, Fondul a susţinut, indirect, un număr de circa 145,000 de locuri de muncă.

“Gestiunea corecta si prudenta a activitatii FNGCIMM a permis ca, pe fondul unei deteriorari a calitatii creditului neguvernamental in decursul anului 2012, sa diminuam volumul platilor efectuate in baza intrarii in default a creditelor garantate de catre Fond si, ceea ce este mai important, sa generam un profit net de cca. 27 mil lei, cel mai ridicat nivel din intreaga activitate a institutiei” au mai adaugat reprezentatii FNGCIMM .

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.