Fondul Român de Contragarantare – pilon de echilibru al instituţiei creditului

Fondul Român de Contragarantare a desfăşurat, în anul 2012, o intensă activitate de promovare şi cunoaştere, în mediile interesate, a rolului esenţial pe care contragarantarea îl joacă în echilibrarea construcţiei sistemelor de creditare.

Înfiinţat în 2009 prin Ordonanţa de urgenţă (23/2004), aprobată prin Legea nr. 312/2009, Fondul Român de Contragarantare a fost creat ca o instituţie financiară specializată, menită să joace rolul unui instrument de atenuare a dificultăţilor de acces la finanţarea cu care se confruntă IMM-urile, în special într-o perioadă de criză economică.

Obiectul său de activitate – unic – este contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare legal înfiinţate pentru credite şi alte instrumente de finanţare contractate de întreprinderile mici şi mijlocii de la instituţiile de credit şi alte instituţii financiare nebancare.

Cu alte cuvinte, contragarantarea este cel de-al treilea pilon – cel care asigură echilibrul celorlalte două – în edificiul creditării, iar apariţia sa relativ târzie a grevat asupra funcţionalităţii sistemului. Nu întâmplător, înfiinţarea sa ca instrument de combatere a crizei a intervenit pe fondul dificultăţilor crescânde pe care le-au cunoscut întreprinderile mici şi mijlocii după izbucnirea crizei financiare în 2008.

În politica anticiclică a Guvernului, întreprinderile mici şi mijlocii sunt considerate a fi motorul revirimentului pe care Fondul Român de Contragarantare îl sprijină inclusiv pentru reducerea costului finanţării.

Din această necesitate, rezultă inclusiv statutul operaţional al primei de contragarantare: IMM-urile nu plătesc nimic în plus, din contră, prin mecanismele contragarantării costului creditării se reduce substanţial.

Acestea sunt câteva dintre aspectele pe care FRC a făcut eforturi să le disemineze în mediul de specialitate prin acţiunile iniţiate în mai multe centre din ţară, la care au participat reprezentanţi ai sistemului bancar, alături de beneficiarii din IMM-uri şi specialişti ai FRC.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.