Fost premier britanic, lobby-ist devoalat

Falimentul unei firme relativ mici este pe cale să declanșeze unul dintre cele mai mari scandaluri din Marea Britanie, ale cărui valuri toxice au fost ținute sub capac de decența necesară doliului național de după decesul Prințului Philip.

Despre ce este vorba?

Despre frăția numită „grețoasă” de către mass-media britanice dintre politicienii ieșiți din funcții, funcționarii de rang înalt și mediul de afaceri.

Mai precis, fostul premier David Cameron, care a făcut un pariu fatal că Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană, a ieșit de la Downing Street 10 doar pentru a intra în Greensill Capital, pe post de consultant, câștigând în continuare milioane.

Când firma s-a prăbușit, a ieșit la iveală faptul că avea doar un lanț de aprovizionare, legat de imperiul miliardarului de origine indiană Sanjeev Gupta.

Premierul actual, Boris Johnson, a dispus o investigație în legătură cu manevrele acestei companii și mai ales în legătură cu lobby-ul „în spatele ușilor închise” făcut de Cameron inclusiv la nivelul ministruui de Finanțe, Rishi Sunak.

Odată devoalată povestea, au ieșit la iveală și vitejii – fostul procuror general de pe vremea lui Cameron, Dominic Grieve, s-a grăbit să afirme că aceste dezvăluiri „sunt corozive pentru încrederea cetățenilor în instituții, opinia publică fiind tot mai cinică în legătură cu percepția asupra canalelor private exploatate din plin”.

Este vorba inclusiv despre contractele fără licitație oferite de Guvernul de la Londra pentru a acoperi necesarul de materiale sanitare generat de pandemie, fiind în atenția opiniei publice cele 400 miliarde de lire sterline cheltuite pentru a face față crizei sanitare.

David Cameron și-a turnat cenușă în cap, susținând că ar fi trebuit „să recurgă la canalele oficiale”…

Pe de altă parte, laburiștii, care stau cu ochii pe alegerile locale din 6 mai, cer în gura mare o investigație de proporții, întrucât conservatorii stau bine în sondaje.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.