Fost premier malaezian condamnat la închisoare

Ex-premierul malaezian Najib Razak a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupţie, la doi ani după căderea guvernului său în urma răsunătorului scandal 1MDB, informează EFE şi dpa.

Najib a fost condamnat la 12 ani pentru abuz de putere, la câte 10 ani pentru trei delicte de spălare de bani şi tot la câte zece ani pentru trei delicte de abuz de încredere, dar va ispăşi simultan toate aceste condamnări.

La acestea se adaugă o amendă de 210 milioane de ringgiţi (49,3 milioane de dolari), care dacă nu este achitată îi poate atrage fostului premier încă cinci ani după gratii.

Avocaţii săi au afirmat că vor face apel.

Najib, în vârstă de 67 de ani, era acuzat că împreună cu apropiaţi ai săi a deturnat fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), destinat să contribuie la dezvoltarea economică a ţării, fraudă de mai multe miliarde de dolari, cu ramificaţii globale.

Indignarea malaezienilor în faţa acestui scandal a jucat un rol important în înfrângerea electorală surprinzătoare din 2018 a coaliţiei conduse de Najib Razak, care se afla în fruntea guvernului din 2009.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.