Fostul președinte al Kârgâzstanului, condamnat

Fostul preşedinte kârgâz Almazbek Atambaev, judecat pentru rolul său în eliberarea din închisoare a unui lider mafiot, a fost condamnat la 11 ani şi două luni de detenţie, transmit AFP şi Reuters.

Atambaev, care a fost arestat în august 2019, a fost condamnat la 134 de luni de închisoare. De asemenea, acuzatului i-au fost confiscate proprietăţile şi firmele şi retrase toate titlurile onorifice, la capătul unui proces considerat un episod al luptei pentru putere cu succesorul său, Sooronbai Jeenbekov.

Judecat pentru presupusul său rol în eliberarea din închisoare a unui şef al mafiei, Almazbek Atambaev este al treilea preşedinte kârgâz după declararea independenţei în 1991 care a avut parte de un sfârşit tumultuos de carieră politică. El risca până la 15 ani de închisoare în acest prim proces.

Almazbek Atambaev, care s-a aflat la conducerea ţării între 2011 şi 2017, mai este inculpat pentru alte 13 capete de acuzare, printre care organizarea de tulburări masive, de crimă şi de luare de ostatici, presupuse fapte legate de reţinerea sa, în vara anului trecut.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.