Fotbalul de masă, micul David din lumea lui Goliath

Fotbalul de masă, cunoscut și sub denumirile de fusbal, kicker și biliardino, a fost inventat de britanicul Harold Thornton în 1921 și patentat în 1923.

Inspirația i-a venit după ce s-a întors de la un meci al echipei favorite, Tottenham Hotspur, și a vrut să creeze un joc de fotbal ce putea fi jucat acasă. Prima machetă a unei planșe de fotbal de masă a fost compusă dintr-o cutie de chibrituri și bețele aferente. La rândul său, unchiul lui Thornton, Louis, a preluat ideea și a patentat-o pe teritoriul american în 1927. Deși Thornton a obținut primul brevet legat de fotbalul de masă, variante ale jocului existau încă de la începutul anilor 1890.

Chiar dacă, de obicei, fotbalul de masă este practicat doar pentru divertisment, competițiile profesioniste sunt adeseori dotate cu premii considerabile. Lee Peppard din Seattle, Washington, considerat fondatorului fotbalului de masă profesionist, a organizat încă din 1975 un campionat cu premii de un sfert de milion de dolari.

În 2002, s-a înființat, în Franța, Federația Internațională de Fotbal de Masă (FIFM), cu intenția de a promova acest sport și de a organiza, cu regularitate, competiții internaționale de profil. În 2010, FIFM cuprindea 65 de țări. Campionatul Mondial de Fusbal se desfășoară, începând cu 2009, cu o frecvență anuală. În 2017, acesta s-a disputat la Hamburg, Grrmania, între 500 de jucători din 30 de țări, câștigătoare fiind echipa Germaniei.

Jucătorii încearcă să lovească mingea folosindu-se de figurine, numite ”foos-men”, ce imită jucători de fotbal, plasate pe bare rotative, orizontale. De obicei, masa de fusbal are opt rânduri de jucători, care pot fi confecționați din plastic, metal sau lemn. Mărimea meselor variază, cea standard fiind de 120 centimetri lungime și 60 lățime. Mâna jucătorului nu trebuie să se desprindă în timpul jocului de mânerul barei pe care o controlează. Se poate juca atât la simplu, cât și la dublu.

Există mai multe feluri de mese pentru acest sport, cele omologate de FIFM fiind produse de Bonzini, Fireball, Roberto Sport, Garlando și Leonhart. Diferențele dintre acestea se referă la forma porții, la spațiul de manevră destinat portarului și la materialele din care sunt confecționate, atât suprafețele de joc, cât și mingiile. Acest din urmă aspect poate influența întregul stil de joc, mingiile din plastic, de exemplu, permițând un stil mai agresiv și rapid față de cele din metal. În niciun caz suprafața mesei nu trebuie să fie făcută din hârtie abrazivă.

Cu excepția cazului în care directorul de turneu nu stipulează altceva, un meci constă în 3 partide din 5. Fiecare partidă constă în obținerea a 5 puncte, adică 5 goluri, exceptând partida finală a meciului, care este de asemenea limitată la 5 puncte, însă trebuie să fie câștigată la o diferență de minimum 2 puncte.

În România, Asociația Sportivă „Academia de Fotbal de Masă” a fost înființată în anul 2006 de câțiva iubitori ai acestui sport, din dorința de a coordona dezvoltarea fotbalului de masă la nivel național. În anul 2007, asociația a fost recunoscută oficial de către federația internațională de profil ca unic reprezentant al României.

Academia de Fotbal de Masă organizează demonstrații la care participă cei mai experimentați jucători din țară și nu numai, competiții la nivel local și național, participarea cluburilor românești la competițiile internaționale de fotbal de masă organizate sub egida FIFM (Federația Internațională de Fotbal de Masă) și publică documentația de specialitate: regulament de concurs, noutăți internaționale legate de fotbalul de masă, clasamente locale, naționale și internaționale. Asociația Sportivă „Academia de Fotbal de Masă” numără în prezent 389 membri.

Prin participarea sportivilor noștri la campionatele internaționale, România se afla la sfârșitul anului competițional 2017 pe locul 23 în clasamentul mondial.

Popularitatea în creștere a acestui sport a determinat menționarea sa în diverse spectacole și producții televizate. Astfel, fusbalul a fost subiectul principal al filmului ”Longshot” (1981). Popularul serial ”Friends” i-a prezentat pe Monica Geller, Joey Tribbiani și Chandler Bing jucând deseori fotbal de masă, acesta fiind și subiectul unui episod al sitcomului ”Community”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.