Ne încântă simțurile când îi auzim acordurile, dar ce știm despre el? Naiul…

Naiul este, ca și harpa, unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale: s-a ”născut” acum 6.000 de ani.

Naiul este confecționat din lemn de soc, nuc, de unii meșteri — de salcâm, prun. Tuburile sunt lipite unul lângă altul într-o linie semiovală, iar partea de jos a acestor tuburi este acoperită din trei părți cu o șipcă de lemn nu rareori ornamentată prin crestare sau pirogravură. Naiul românesc este înrudit cu cel din Europa, Asia, Africa și America de Sud.

În România, unde existența naiului a fost atestată în secolul al XVII-lea, a existat și există o școală de mare prestigiu în lume (Fănică Luca). Conform surselor istorice, naiul aproape a dispărut la începutul secolului XX. A fost readus în orchestrele de muzică populară în a doua jumătate a secolului de meșteri locali de instrumente populare atât în Basarabia, cât și din România.

Cel mai cunoscut naist român este Gheorghe Zamfir, care a dat noi valențe stilului și interpretării tradiționale. Inițial, el și-a dedicat cariera acordeonului, dar și-a modificat drumul, înclinând către nai. Pasiunea lui pentru revigorarea sunetului muzical l-a determinat să aprofundeze studiul unor noi posibilități de creație la nai.

Astfel, tradiționalul nai de 20 de tuburi a devenit pe rând unul cu 22, apoi cu 25, 28 și, în final cu 30 de tuburi. Caracterul oarecum strident de până atunci al acestui instrument a fost atenuat și datorită sunetelor ajustate pentru un registru mai coborât, astfel încât a reușit să acopere o arie mult mai mare de repertorii. În consecință, se pot cânta la nai doine, cântece de leagăn, bocete și chiar se pot reda unele inflexiuni ale vocii umane.

Ca estet al muzicii, Zamfir a ales lemnul de bambus pentru a fabrica tuburile. Apoi le acordează introducând câteva picături de miere de albine înăuntrul lor.

Un alt nume consacrat pe scena muzicală românească, nu la fel de celebru precum Gheorghe Zamfir, dar extrem de cunoscut este Cătălin Tîrcolea.

Este născut în Bucureşti, într-o familie cu puternice şi declarate înclinaţii artistice (mama, primă balerină a Ansamblului Naţional Rapsodia Română, tatăl, violonist şi dirijor). Astfel, încă de la vârsta de cinci ani el şi-a fãcut simţită prezenţa pe micul ecran interpretând la vioară un Menuet de Mozart.

Deşi studia vioara la Liceul de muzică, la 17 ani Cătălin Târcolea este atras de nai şi adoptă acest instrument ca principal instrument al carierei sale. În paralel cu vioara şi naiul, Cătălin Târcolea cânta şi la pian, instrument pe care-l va studia ca instrument secundar în timpul studiilor de specialitate, compoziţia, pe care o absolvã la Academia de Muzicã CIPRIAN PORUMBESCU în 1979.

Cătălin Târcolea a susţinut numeroase turnee de concerte şi înregistrări atât în ţară cât şi în străinătate.A participat la show-uri TV precum RONDUIT TOURNEE şi TED SHOW în Olanda, THE HANK PLANTE SHOW în Houston, Texas, USA, OBJECTION TV Show difuzat de reţeaua TBS Tokyo, Japonia, show-ul TV special conceput pentru C.Târcolea, NAIUL BINE TEMPERAT, realizat de regretatul Tudor Vornicu, Ileana Vlad şi regizat de Andrei Brădeanu, precum şi numeroase alte apariţii TV în ţară şi străinătate.

A colaborat cu numeroşi muzicieni  şi artişti de prestigiu din ţară şi din străinătate precum: Toni Iordache, Ion Dragoi, Marin Chiser, Johnny Raducanu, Ramon Tavernier, Richard Oschanitzky, Ştefan Sileanu, Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuţă, Kurt Hauenstein (Supermax), Rick van der Linden (Ekseption) 3 albume ( primul album “ Variations” înregistrat în 1978 a fost considerat o premieră mondială, dat fiind combinaţia instrumentelor nai şi sintetizator, combinaţie folosită pentru prima oară în istoria muzicii), Sergiu Comissiona, Luis Bacalov deţinător al premiului Oscar, etc. Până în prezent discografia lui CT cuprinde 23 de albume.

Iată alte câteva repere importante în istoria naiului…

În 1777 se menționează în ”Histoire de la Moldavie et de la Valachie” (M.Carra) naiul cu 8 găuri. În 1781, austriacul Franz Joseph Sulzer menționează naiul cu 20 de tuburi. În 1832, naistul de la capela regală din München, Theobuld Böhm, construiește un nai din metal.

Sursa: AGERPRES; tircolea.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.