Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Fragmente din documente legate de Mica Unire, transcrise cu pana şi tocul de către elevii harghiteni

Fragmente din documente legate de Unirea Principatelor Române au fost transcrise, marţi, 23 ianuarie a.c., cu pana sau cu tocul şi peniţa, de către mai mulţi elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior.

Manifestarea a debutat cu deschiderea unei expoziţii foto-documentare, intitulată „De la Mica la Marea Unire”, unde au fost prezentate copii de documente şi fotografii care aduc în atenţie evenimente majore din istoria noastră, de la actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 şi cucerirea independenţei, până la făurirea Unirii de la 1 Decembrie 1918.

După acest moment, completat de prezentări ale unor eleve de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, referitoare la istoria Principatelor Române şi unirea lor, participanţii au urmărit două proiecţii privind materialele pe care s-a scris de-a lungul vremii, începând de la papirus şi până la hârtia modernă şi despre istoricul instrumentelor de scris.

Punctul culminant al evenimentului l-a reprezentat atelierul de scris, unde elevi de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” şi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, dar şi invitaţii evenimentului au copiat, cu pana sau folosind tocul şi peniţa, citate din documentele prezentate în expoziţia legată de Mica Unire.

Muzeograful Ana Dobreanu, de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, compartiment al Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, a declarat că provocarea lansată elevilor a fost copierea, la alegere, a unui portret al lui Cuza, făcut de diplomaţii străini cu care s-a întâlnit şi un fragment dintr-o scrisoare a contelui Alexandre Walewski, în care acesta îi descria lui Alexandru Ioan Cuza modul în care împăratul Napoleon al III-a al Franţei a primit înştiinţarea legată de dubla sa alegere.

„Vrem să îi aducem pe copii mai aproape de acel moment şi să vadă şi ei cum scriau înaintaşii noştri, cum s-au redactat documentele istorice şi cât de anevoios era să scrii cu un asemenea instrument şi cât de simplu e astăzi să tastezi la tastatură. E important să cunoască evoluţia, ca să nu mai spunem că astăzi este şi Ziua Internaţională a scrisului de mână, şi atunci se combină cele două evenimente”, a declarat muzeograful Ana Dobreanu.

Elevii au primit cu entuziasm provocarea lansată, iar unii s-au descurcat admirabil, chiar dacă s-au murdărit pe degete de cerneală şi au descoperit ce dificil erau scrise cândva documentele care au făcut istorie.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au debutat încă de la sfârşitul săptămânii trecute în Harghita şi vor avea continua şi miercuri, în mai multe localităţi din judeţ.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=90401

Publicat de la data Ian 27 2018. Categorii EDUCATIE, EDUCAȚIE&ȘTIINȚĂ, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-02-2018 Ora : 4 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 04:00 si 10:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Anina, Mehadia, Teregova, Zăvoi, Turnu Ruieni, Cornereva, Bozovici, Slatina-Timiș, Pojejena, Carașova, Berzasca, Prigor, Armeniș, Luncavița, Iablanița, Sichevița, Cornea, Sasca […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 19-02-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 19 februarie, ora 22 – 21 februarie, ora 10 Zonele afectate : conform textului. Fenomene : conform textului; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 februarie, ora 22 – 21 februarie, ora 10Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului […]

21 februarie 2018, 7:13
 

NE
Noros
0°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 86%
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:07
Apus: 17:53
Prognoza 22 februarie 2018
Zi
 

ENE
Precipitaţii
3°C
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Ploaie cu zăpadă
0°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team