Franța a prelungit starea de urgență

Adunarea Naţională a votat în primă lectură prelungirea stării de urgenţă sanitară până pe 16 februarie, în contextul în care doi din trei francezi sunt supuşi restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, în încercarea autorităţilor de a limita răspândirea exponenţială a COVID-19, informează AFP.

Proiectul de lege ce vizează extinderea stării de urgenţă a fost relansat sâmbăta trecută. Se aşteapă ca acesta să ajungă în Senat miercuri şi ar urma să fie adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie.

Noua legislaţie autorizează guvernul să adopte restricţii pentru a face faţă unei „perioade care va fi lungă şi dificilă”, a avertizat ministrul Sănătăţii, Olivier Veran.

Restricţiile de circulaţie impuse în Ile-de-France şi marile metropole afectează acum 54 de departamente şi Polinezia, ceea ce înseamnă că 46 de milioane de francezi nu au voie să se deplaseze între orele 21:00 şi 06:00.

Confruntat cu un al doilea val al epidemiei, „cel mai bun mod de a uşura spitalele este în cele din urmă să nu te îmbolnăveşti”, a explicat premierul Jean Castex. Creşte presiunea şi asupra spitalelor, unde numărul pacienţilor grav bolnavi cu COVID-19 internaţi în secţiile de reanimare se apropie de 2.500.

Într-un articol apărut în „Le Monde”, o militantă pentru drepturile omului, Claire Hédon, se întreabă dacă impunerea acestor restricţii este măsura cea mai adecvată, având în vedere „amploarea încălcării libertăţilor pe care o implică” şi solicită o „dezbatere publică aprofundată”.

La rândul său, geneticianul Axel Kahn a estimat că redeschiderea universităţilor la începutul anului şcolar a fost o „greşeală gravă”, având în vedere numărul „considerabil de contaminări ale studenţilor”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.