Frontex, pentru prima dată în acțiune în afara hotarelor UE

Forța de securitate a Uniunii Europene, Frontex, a lansat prima sa operațiune în afara granițelor blocului comunitar, mai precis în Albania.

Comisarul european pentru Migrație Dimitris Avramopoulos consideră că proiectul în derulare în Tirana „este un pas istoric spre aducerea regiunii mai aproape de Uniunea Europeană”, în condițiile în care toate statele balcanice care nu sunt încă membre ale blocului comunitar au depus de mai muți ani cereri de aderare.

Albania, care speră să deschidă negocierile chiar din luna iunie, va contribui la acest proiect cu programe de control sporit al granițelor și combaterea crimei organizate care se desfășoară la frontiere.

„Acesta este un pas foarte important în ansamblul relațiilor dintre țara noastră și Uniunea Europeană”, punctează premierul albanez Edi Rama.

Comisia Europeană a inițiat și susține proiecte asemănătoare cu Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, care, împreună cu Albania, fac parte din așa-numita „rută balcanică” a migrației, folosită în ultimii doi ani de mii de persoane pentru a încerca să treacă ilegal pe teritoriul UE.

Până în anul 2027, Frontex va trimite circa 10.000 de gărzi de coastă și de graniță pentru a ajuta statele de la frontierele sale să gestioneze migrația.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.