Fukushima: S-au scurs 300 de tone de apă radioactivă

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a evaluat miercuri la „nivelul 3”, ce corespunde unui „incident grav” pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES), o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă care s-a produs în ultimele zile la centrala Fukushima.

În acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde unei „scurgeri a unei cantităţi mari de materie radioactivă în interiorul instalaţiei”. Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 rămâne în ansamblul său clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor „efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului”.

Totuşi, înainte de a lua o decizie difinitivă, autoritatea a hotărât, în cadrul unei reuniuni de miercuri dimineaţă, să ceară părerea privind pertinenţa acestui clasament Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi să se pronunţe după primirea răspunsului din partea acesteia.

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei parţial contaminate instalat în mijlocul altor câtorva sute s-au scurs 300 de tone de apă radioactivă, care s-a răspândit pe şi în solul centralei nucleare.

Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 de milisieverţi pe oră, potrivit companiei care administrează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un lucrător care s-ar expune acestui nivel al acumula într-o oră doza maximă autorizată în cinci ani în prezent în Japonia, pentru angajaţii din sectorul nuclear.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.