Lucrările la Magistrala 5 de metrou continuă

În data de 28.03.2011, ca urmare emiterii Ordinului de începere a lucrărilor, a demarat execuţia viitoarelor staţii ale Magistralei 5 de metrou „Drumul Taberei – Pantelimon”, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor 2, inclusiv Depoul şi Staţia Valea Ialomiţei.

Deşi în primul trimestru al anului în curs ritmul lucrărilor a fost ajustat conform prevederilor Legii Bugetului de Stat nr. 5/2013, în urma eforturilor depuse de Metrorex – prin Ministerul Transporturilor s-a obţinut o suplimentare de fonduri – incluzând compania pentru prima dată în rândul beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial –“Transport” şi reuşindu-se astfel menţinerea lucrărilor într-un ritm susţinut.

Începutul lunii septembrie – pornirea utilajelor de săpat tunele

În perioada imediat următoare (începutul lunii septembrie), se preconizează pornirea celor două utilaje de executat tunele şi se estimează că la începutul anului 2015 structura staţiilor şi tunelelor va fi gata. Urmează lucrările de montare a căii de rulare, cele de automatizări şi finisajele. Termenul preconizat pentru darea în folosinţă a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este începutul anului 2016.

În acest moment pe şantierele deschise se lucrează intens, stadiul lucrărilor pe staţii se prezintă astfel:

Staţia Academia Militară (cea mai avansată din punct de vedere al execuţiei, întrucât de aici vor fi lansate cele două utilaje de excavat tunele – TBM-uri), este realizată în proporţie de 75%. Lucrările de bază ce se execută în acest moment sunt: turnarea pereţilor-casetă la primul nivel de la suprafaţă şi pregătirile finale pentru lansarea TBM-urilor (Tunnel Boring Machine).

Staţia Orizont – realizată în proporţie de 40% – se execută turnarea ultimei porţiuni din planşeul superior urmând să înceapă excavarea sub planşeu pentru execuţia următorului nivel.

Staţia Favorit – realizată în proporţie de 50% – este excavat primul nivel de la suprafaţă – vestibul – şi se toarnă placa peste următorul nivel – peron – urmând ca şi excavarea acestui ultim nivel să înceapă în următoarele săptămâni. Trebuie specificat că activitatea la aceste staţii a fost mai intensă întrucât ele se află pe drumul critic şi de execuţia lor depinde demararea execuţiei tunelelor.

Staţia Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34) este finalizat planşeul superior şi a început excavarea următorului nivel.

Staţia Sergiu Celibidache (Parc Drumul Taberei) se execută incinta de pereţi mulaţi, realizată în proporţie de 40%.

Staţia Romancierilor se execută prima etapă din planşeul superior.

Staţia Valea Argeşului (Brâncuşi) se execută planşeul superior – penultima etapă – şi urmează să înceapă excavarea următorului nivel.

Staţia Râul Doamnei, se lucrează la incinta de pereţi mulaţi, executată în proporţie de 40% şi la devieri reţele edilitare.

Staţia Eroilor 2 se lucrează la devieri de reţele edilitare.

Staţia şi Depoul Valea Ialomiţei se lucrează intens pe toate planurile (devieri de reţele edilitare, pereţi mulaţi, montare grinzi prefabricate, turnare planşee, excavări), stadiul fizic fiind situat la 50%.

Suma alocată pentru anul în curs, până la această dată a fost în valoare de 250.000 mii lei. Faţă de această sumă alocată iniţial, la ultima rectificare bugetară fondurile alocate proiectului Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei – Universitate au fost suplimentate cu suma de 250.000 mii lei.

Pentru anul 2014 estimările sumelor, în limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finanţelor Publice, sunt în valoare de aproximativ 300.000 mii lei.

Acest proiect este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operational Sectorial –“Transport”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.