Furtul de Identitate – Cum Va Protejati?

Cea mai buna aparare impotriva furtului de identitate este preventia, iar unul din cele mai importante instrumente de preventie este constientizarea la nivel de individ.

Echipa Finzoom.ro saluta initiativa lansarii de catre InfoCons a proiectulului ME is MINE in Romania si face parte din toate Grupurile de Lucru infiintate pentru dezbaterea tematicii acestui proiect european, care are ca obiectiv reducerea cazurilor de furt de identitate si popularizarea drepturilor consumatorilor cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Proiectul vizeaza in acelasi timp creearea unei strategii la nivel national si adoptarea unor masuri si actiuni de prevenire si combatere a fraudelor, precum si protejarea victimelor.

Cand vorbim de furt de identitate?

Cand cineva va foloseste numele sau datele personale pentru a achizitiona bunuri sau servicii (la POS, la ATM, online sau poate chiar o casa); deschide conturi de card sau conturi in numele vostru; acceseaza conturile bancare sau retrage din depozite; obtine un imprumut (schema de fraudare cu acte false); rascumpara titluri/actiuni in numele vostru; comite alte fraude sau infractiuni.

Cum vi se pot fura datele personale?

 • Furtul portofelului, gentii, cardului, buletinului;
 • Furtul corepondentei;
 • Cautarea prin gunoaie (extras de cont, cerere de credite, facturi etc);
 • Utilizarea informatiilor puse pe internet, in urma unei plati online pe un site nesecurizat sau informatii puse pe Retele de Socializare;
 • Phishing – este modalitatea prin care infractorul pacaleste clientul sa-i dea suficiente informatii pentru a-i putea accesa contul bancar sau a-i folosi cardul – pe e-mail, telefon etc
 • Skimming-ul cardurilor – cardul se trece printr-un dispozitiv (se poate instala la un POS) care citeste banda magnetica – se poate achizitiona pe internet de catre oricine cu 200$; sau se poate instala un skimmer in ATM;
 • Keylogger este un software care inregistreaza si realizeaza un jurnal al tastelor apasate pe tastatura;
 • Tehnologii NFC / NFT (Near Field Communication/Transaction)
  • se foloseste un dispozitiv, care prin apropierea de card sau telefon, se fura datele personale si produc duplicate ale cardurilor, care apoi se folosesc la cumparaturi sau sa se transfere bani din conturi;
  • sau nu este nevoie sa se apropie – se folosesc dispozitive bazate pe radiofrecventa, de la cativa metri (fiindca sunt carduri care utilizeaza aceasta tehnologie RFID) – pick pocketing electronic;
 • Cu ajutorul angajatilor din banci – in majoritatea cazurilor de frauda bancara, au fost implicati angajatii bancii – va recomand Manualul Antifrauda scris de Liviu Raducan, pentru cazuri concrete: credite luate de angajator in numele angajatilor, sau overdraft-uri folosite de angajator pe cardurile de salarii abia aprobate ale angajatilor, sau angajati ai bancilor care au sustras bani din conturile de depozit sau cont curent;
 • Spargerea sistemului de securitate al bancii sau a unui procesator – „Bresa de securitate” – cazul din Romania din 2011, cand bazele de date ale unui mare procesator de plati efectuate cu cardul au fost sparte – imediat ce s-a observant unele banci au retras cardurile de pe piata si au reemis altele.

Recomadarile Analistilor FinZoom.ro

 1. Folositi internet banking-ul – supraveghere zilnica.
 2. Inserati alerte la conturi si carduri.
 3. Urmariti extrasele de cont regulat si cu foarte mare atentie.
 4. Cardurile cu cip sunt mai greu de fraudat.
 5. Nu folositi coduri PIN evidente (data nasterii, ultimele cifre din numarul de telefon).
 6. Memorati codurile PIN (sau daca chiar trebuie sa le notati undeva, folositi un cod doar de Dvs. stiut).
 7. Nu oferiti informatii despre conturile dvs (daca nu vi se cer pentru a face o achizitie din acel cont), despre datele de acces la contul de internet banking sau cod PIN.
 8. Nu semnati nimic fara a citi si a intelege – nu conteaza ca a semnat si colegul sau colega, nu conteaza ca a semnat seful sau toata firma – daca sunt trecute datele personale si trebuie sa semnati – cititi si intelegeti. Daca nu intelegeti, intrebati.
 9. Raport de la Biroul de Credit – o data pe an aveti dreptul gratuit sa cereti un raport de la Biroul de Credit unde apar toate creditele, atat cele cu istoric negative, cat si cele cu istoric pozitiv – cardurile – astfel, daca nu recunoasteti un produs de acolo anuantati (banca unde apare ca aveti creditul/cardul), ANPC, politia.
 10. Inscrieti cardul in 3D secure (va cere o parola suplimentara la plata cu cardul pe internet).
 11. Pentru plati pe internet folositi un card secundar, unde nu tineti prea multi bani.
 12. Semnati cardurile cand le pimiti de la banca – In caz de card furat/clonat utilizat apoi pentru plata cumparaturilor in diferite magazine, Visa si MasterCard au introdus posibilitatea clientilor de a contesta o plata facuta din contul curent in masura in care semnatura de pe bonul fiscal nu corespunde cu cea a posesorului de card.
 13. Pastrati cardurile in suporturi speciale, pentru a le proteja de copierea de la distanta prin dispozitive electronice speciale.
 14. Alte recomandari (material FinZoom.ro la RTV).

In iulie 2013 – Banca Centrala a emis un raport privind fraudele pe card. Astfel, la nivelul anului 2011 Romania avea cea mai mica frauda pe carduri din Europa – chiar daca doar 81% din portofoliul de carduri era migrat la cip, valoarea fraudei in total volume tranzactionate pe cardurile emise in Romania avea o pondere de numai 0,004% in acel an (Cel mai mare nivel se consemneaza in Luxemburg, cu o pondere a fraudei pe card de 0,061% in total volume tranzactionate pe card).

In 2011, principalul canal de frauda l-a reprezentat tranzactiile de plati efectuate prin telefon sau Internet (Card Not Present – CNP), cu o pondere de 56% (RO – 40%), in vreme ce frauda la terminale, a fost de 25% in cazul POS-urilor (RO-37%) si de 19% la ATM-uri. Doar trei tari (Italia, Ungaria si Estonia) au ponderi mai mari ale fraudei la POS.

In 2012 presedinta ACFE (Asociatia Examinatorilor de Fraude Certificati) declara, la editia a patra a Forumului de preventie a Fraudei, ca din totalul fraudelor: 28% sunt fraude pe carduri, 18% sunt fraude bancare si 5% fraude pe imprumuturi (telefonie/utilitati 19%, fraude legate de angajare 13%, fraude pe beneficii guvernamentale 8%). FinZoom.ro este partener media oficial al Forumurilor de Preventie a Fraudei.

Irina Chitu – Analist Financiar FinZoom.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.