Galiul, ”calul troian” din mâneca cercetătorilor în lupta cu superbacteriile rezistente la antibiotice

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat descoperirea unui nou tratament antibiotic pe bază de galiu, un metal cu efecte promiţătoare în cadrul unui studiu clinic preliminar în care au fost implicaţi pacienţi diagnosticaţi cu infecţii pulmonare greu de vindecat, cauzate de superbacterii, relatează Xinhua.

Studiul, publicat miercuri în jurnalul Science Translational Medicine, descrie noua abordare ce păcăleşte bacteria cauzatoare să absoarbă o moleculă similară hranei dar care, odată încorporată, provoacă haos în structura sa. Rezultatele s-au arătat promiţătoare în testele efectuate atât pe şoareci de laborator cât şi pe subiecţi umani.

Cercetarea vine în contextul în care oamenii de ştiinţă sunt presaţi de timp în căutarea unor noi medicamente pentru combaterea ”superbacteriilor” care nu pot fi stârpite cu antibioticele utilizate în prezent.

Specialiştii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington (UW) şi-au concentrat atenţia pe o superbacterie numită Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infecţii la nivelul plămânilor, tractului urinar, leziunilor şi a altor zone ale corpului, problemă ce se manifestă cel mai adesea în cazul pacienţilor cu un sistem imunitar slăbit de unele probleme de sănătate precum fibroza chistică, tumori sau SIDA.

Galiul este un metal similar fierului, un nutrient deosebit de important pentru bacterii în timpul infecţiei, conform studiului.

”Corpul depune eforturi considerabile pentru a ţine fierul la distanţă de bacterii, iar organismele infectate dezvoltă sisteme speciale pentru a-l importa şi fura de la gazdă”, a explicat Pradeep Singh, unul dintre autorii principali ai studiului şi profesor de microbiologie şi medicină la UW.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, că elementul chimic galiu, care se comportă asemenea unui ”cal troian”, reuşeşte să nu ofere bacteriilor hrana necesară şi, mai mult, le provoacă acestora daune.

Galiul perturbă mecanismul pe care bacteriile îl utilizează pentru a produce ADN nou şi, în lipsa acestuia, aceste microorganisme nu se mai pot multiplica, se arată în cercetare.

În cadrul studiilor de laborator, bacteriile au dezvoltat niveluri scăzute de rezistenţă la galiu, iar efectul acestui metal a fost amplificat atunci când a fost utilizat în combinaţie cu unele antibiotice existente.

În cazul şoarecilor, cercetătorii au descoperit că o singură doză administrată a reuşit să vindece infecţiile pulmonare.

Galiul a fost de asemenea studiat şi pe douăzeci de subiecţi umani diagnosticaţi cu fibroză chistică (FC) şi infecţii greu de tratat provocate de bacteria Pseudomonas rezistentă la antibiotice.

”Studiul nostru preliminar efectuat pe un grup restrâns de persoane cu FC sugerează că galiul este sigur şi îmbunătăţeşte funcţia pulmonară a pacienţilor”, a declarat Christopher Goss, unul dintre autorii principali ai lucrării, la rândul său din cadrul UW.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.