Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Gânduri despre Stânga şi despre Dreapta

Publicat: miercuri, 13 iunie 2018

1. Noua Stângă occidentală a adoptat poziţii antisemite. În ultimii 30 de ani, cel puţin. Ceea ce, din perspectivă istorică, vine paradoxal în contradicţie cu logica stângii marxiste. Şcoala de la Frankfurt, bolşevismul, trotskismul, comunismul naţionalist, toate au protejat şi promovat interesele şi viziunea semită. Inclusiv Partidul Comunist Român a avut în perioada de până în anii ’60 o puternică inserţie retorică şi o politică de cadre orientate către susţinerea „cauzei” evreieşti.

Actualmente, însă, establishmentul politic vest-european, de la elitele UE şi până la ONU, exersează un antisemitism inechivoc, îmbrăţişând cauza unor naraţiuni de tip Hamas, de sorginte teroristă, până acolo unde a ajuns să cocheteze chiar cu ideea desfiinţării statului Israel.

Ceea ce până nu demult părea de neînchipuit – ca Stânga să fie antisemită – mai nou, a devenit o tulburătoare realitate.

2. Noile partide de Dreapta occidentale sunt mai degrabă naţionaliste, decât conservatoare/creştin-democrate. Un naţionalism care se regăseşte şi în retorica unor partide de extremă-stânga, declarat eurosceptice, ceea ce rezonează punctual cu platformele multor partide conservatoare. Inclusiv în ceea ce priveşte poziţia faţă de imigraţia de sorginte islamică şi, deloc de neglijat, inclusiv în ceea ce priveşte o certă simpatie faţă de regimul personalizat al lui Vladimir Puţin. Mai degrabă, putem vorbi de un nou discurs public similar atât unui anumit segment al Stângii, cât şi unui anumit segment al Dreptei – în aceste cazuri, discurs impregnat de o combinaţie inedită între autoritarism şi naţionalism.

3. Fie şi numai din aceste perspective trebuie să ne întrebăm cum se defineşte şi ce anume defineşte diferenţa dintre Stânga şi Dreapta. Desigur, dincolo de evidenţa proiecţie generică a intervenţiei statului în economie, care în cazul Stângii se doreşte intensă şi normativă iar în cazul Dreptei, minimală şi adeptă a autoreglării naturale a pieţei libere, pe baza cererii şi a ofertei.

4. Cred, aşadar, că devine din ce în ce mai greu să contingentăm doctrinar, într-o manieră unitară şi lipsită de confuzii, valorile şi principiile care diferenţiază cele două curente politice în acest început de secol XXI.

5. Progresismul neomarxist îşi construieşte naraţiunea pretins adoctrinară pe această stare de confuzie. O pretenţie care, de fapt, propune o şi mai mare confuzie, cauzatoare de vid valoric şi în care se poate introduce absolut orice: de la perversitatea polimorfă propovăduită de Marcuse, la paradoxalul antisemitism exersat de UE şi ONU şi până la totala deconstrucţie identitară a Europei, cauzată de relativizarea realităţii obiective, a credinţei, a obiceiurilor şi a structurii demografice a societăţii prin imigraţie masivă islamizantă.

Dan Uncu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=99172

Publicat de la data iun. 13 2018. Categorii COLȚUL OPINIILOR.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 septembrie 2018, 19:28
 

E
Soare
25°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 33%
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:58
Apus: 19:21
Prognoza 19 septembrie 2018
Zi
 

ESE
Parţial însorit
26°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

ESE
Predominant senin
12°C
Vânt: 0 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 18-09-2018 Ora : 7 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 07:10 si 09:30 In zona : Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, […]

Loto

Horoscop

  • 130.702 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team