Reacții după Summit-ul Trump-Kim

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in a salutat marţi acordul din Singapore, de la finalul întâlnirii între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, drept un ‘eveniment istoric care a pus capăt Războiului Rece’, transmite AFP, preluată de AGERPRES.

‘Acordul de pe insula Sentosa din 12 iunie va rămâne în istoria mondială’, a subliniat Moon, conform unui comunicat emis de biroul său de presă. El a promis să scrie ‘o nouă istorie’ cu Coreea de Nord şi i-a omagiat pe Trump şi Kim pentru ‘curajul şi determinarea lor’.

‘Lăsând în urmă zilele întunecate de război şi conflict, vom scrie un nou capitol de pace şi cooperare. Vom fi aici împreună cu Coreea de Nord în tot acest drum’, a adăugat preşedintele sud-coreean.

‘Nu putem decât să salutăm un pas înainte important făcut’ la întâlnirea Trump-Kim, a reacţionat, la rândul său, diplomaţia rusă, prin vocea viceministrului de externe Serghei Rîabkov. ‘Desigur, diavolul se ascunde în detalii şi este necesar să vedem detaliile. Dar impulsul, din câte înţelegem, a fost oferit’, a declarat Rîabkov, citat de TASS.

Potrivit acestuia, Rusia este dispusă să contribuie la punerea în aplicare a acordului vizând denuclearizarea completă a peninsulei coreene şi speră că soluţionarea crizei nucleare va debloca cooperarea economică normală. Rusia are graniţă comună cu Coreea de Nord şi întreţine relaţii diplomatice relativ apropiate cu aceasta.

Iranul, în schimb, a pus în gardă Coreea de Nord în ce priveşte acceptarea unui acord nuclear cu preşedintele american Donald Trump.

‘Avem de-a face cu un om care şi-ar putea retrage semnătura înainte de a ajunge acasă’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran, Mohammad Bagher Nobakht, citat de agenţia Fars, preluată de Reuters.

  • Declaraţia comună Trump-Kim de la finalul summitului din Singapore

Textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore, şi prezentat integral de agenţia Reuters:

”Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC – primul din istorie – a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018
Insula Sentosa
Singapore”

CITEȘTE ȘI:

UE salută summitul Trump-Kim, spunând că este ”o etapă capitală şi necesară” spre denuclearizarea Peninsulei Coreene

AIEA, pregătită să întreprindă inspecţii în Coreea de Nord (Amano)

Trump susţine că şi-a creat o ‘legătură foarte specială’ cu ‘foarte inteligentul’ lider nord-coreean

Kim şi Trump au acceptat cu plăcere să viziteze fiecare ţara celuilalt (agenţie nord-coreeană)

Donald Trump va vizita Phenianul ‘la momentul potrivit’

Kim Jong Un s-a angajat să distrugă un centru important de teste balistice, afirmă Trump

Coreea de Nord rămâne ”o închisoare sub cerul liber”, în ciuda ”ofensivei de şarm” a lui Kim (activişti)

China salută începutul unei noi ”istorii”

SUA se angajează să acorde ‘garanţii de securitate’ Coreei de Nord

Limbajul corpului Trump-Kim: Amândoi au încercat să se impună, dar au dat şi semne de anxietate (expert)

Trump îl numeşte pe Kim ‘un om foarte talentat’ care ‘îşi iubeşte ţara foarte mult’

Donald Trump: Denuclearizarea va începe ‘foarte repede’

 

Foto: The Indian Express

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.