Gazul lichefiat american încinge spiritele în Europa

Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry, a semnat la Bruxelles două documente de export care reprezintă debutul transportului de gaz natural lichefiat (GNL) dinspre Statele Unite spre Europa – 112 miliarde de metri cubi până în 2020.

La 75 de ani de la eliberarea Europei de ocupaţia Germaniei naziste, „SUA aduc din nou o formă de libertate continentului european. Iar în loc de soldaţi tineri americani, această libertate vine sub forma gazelor naturale lichefiate”, a punctat oficialul American.

Aceste exporturi ar fi oportunitatea Europei de a avea o alternativă viabilă la gazele ruseşti, a precizat oficialul american. Semnarea acordurilor de export vine după ce în iulie 2018 preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi preşedintele SUA Donald Trump au convenit asupra întăririi cooperării strategice în domeniul energiei.

GNL sunt în general mai scumpe decât gazele importate din Rusia şi Norvegia prin conducte. Însă unele state membre ale UE, precum Polonia şi ţările baltice, sunt dispuse să plătească mai mult pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia, notează Euractiv.

Bulgaria, care se bazează în proporţie de 100% pe importurile de gaze ruseşti, a spus că va cumpăra GNL din SUA dacă preţurile vor fi competitive, sugerând că subvenţiile americane ar putea fi o soluţie. Perry a respins orice sugestie ca guvernul SUA să intervină asupra preţurilor.

„Concurăm împotriva unui jucător controlat de stat, care este puternic subvenţionat”, a explicat Gordon Sondland, ambasadorul american în UE, făcând aluzie la Gazprom, compania care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti. „Iar cu cât livrăm mai multe gaze, cred că cu atât preţurile se vor duce în jos în mod natural”.

Perry a mai spus că exporturile americane de GNL vor submina autoritatea economică a Nord Stream 2, un gazoduct controversat care dublează o conductă deja existentă, nefolosită încă la capacitate maximă, ce aduce gaze din Rusia direct în Germania ocolind Ucraina prin Marea Baltică.

Proiectul este criticat dur de SUA şi Polonia, unul dintre primii importatori europeni de GNL americane. Germania este principalul susţinător al Nord Stream 2, iar criticile americanilor au exasperat Berlinul, care a răspuns presiunilor ameninţând că va reconsidera angajamentul de a începe să importe GNL americane dacă Washingtonul acţionează pentru a bloca proiectul, notează „Wall Street Journal”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.