Obezitatea infantilă lovește în plin și sudul Europei

Până nu demult un spațiu dat ca exemplu pentru regimurile sănătoase care asigurau longevitate locuitorilor, sudul Europei începe să fie marcat de un fenomen care a îmbolnăvit deja mare parte din restul continentului: obezitatea infantilă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor obezi din sudul european este în creștere alarmantă, iar fenomenul este greu de gestionat, măsurile luate până acum având un impact limitat.

Rapoartele organizației pe această temă arată că în sudul Europei – Grecia, Malta, Italia, Spania și San Marino – nivelul de obezitate severă este de peste 4% la copiii de vârstă școlară, în timp ce în state ca Belgia, Irlanda, Norvegia sau Suedia, acest procent este de sub 2%.

Specialiștii nu au putut da o explicație acestei realități, invocând raportul diferit înălțime-greutate care există în statele sudice față de cele nordice, stilul de viață, activitatea, longevitatea în muncă sau schimbările dietare într-o lume globalizată și renunțarea la tradiționala dietă mediteraneeană fiind printre posibilele motive enumerate.

Statisticile arată că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar specialiştii avertizează că peste 11% din populaţia ţării este afectată de diabet. Principalele două cauze sunt considerate alimentația defectuoasă şi lipsa de mişcare.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.