Germania respinge aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a declarat în mod clar, într-un interviu pentru Der Spiegel, că la consiliul JAI din 7 şi 8 martie nu va accepta aderarea României şi Bulgariei. Oficialul a eliminat şi posibilitatea aderării în două etape, variantă acceptată în 2011.

În opinia ministrului, România şi Bulgaria nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi acceptate în Schengen.

Germania pregăteşte şi măsuri pentru împiedicarea migraţiei economice, după ce autorităţile locale s-au plâns de numărul mare de români şi bulgari stabiliţi în Germania doar pentru a încasa beneficii sociale.

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a comentat, sâmbătă seară, recentele declaraţii privind aderarea României la spaţiul Schengen.

„Dincolo de superficilitatea unora dintre comentatorii de astăzi,care au spus că ar fi un nou conflict între Băsescu şi Guvern, este vorba de o chestiune mult mai profundă şi mult mai serioasă. Cum funcţionează această Uniune Europeană şi cum se poziţionează România în cadrul Uniunii Europene? Acceptăm să fim trataţi discriminatoriu şi mergem mai departe sau spunem foarte clar care este poziţia de principiu a României?(…). Nu acceptăm strângerea mâinii la spate, pentru a adera la spaţiul Schengen, gen MCV, câtă vreme am stabilit acest lucru”, a spus ministrul de Externe, sâmbătă seară, la Antena 3.

Corlăţean a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

România şi Bulgaria îndeplinesc din 2011 criterii tehnice pentru aderarea la Schengen. Olanda a împiedicat până acum aderarea din cauza rezultatelor slabe din raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.