Google, reclamată la Comisia Europeană de Fairsearch Europe

 Comisia Europeană a primit din partea Fairsearch Europe, o coaliție de 17 companii IT din care fac parte Microsoft, Oracle și Nokia, o plângere formală pe tema felului în care Google folosește sistemul de operare Android pentru a încurca concurența, informează New York Times.

Fairsearch Europe acuză Google că oferă gratuit sistemul Android producătorilor de smartphone-uri și tablete și îi obligă prin contract să pună aplicațiile companiei în poziții privilegiate pe dispozitivele mobile.

Sistemul Android ”este folosit ca un cal troian menit să înșele partenerii, să monopolizeze marketplace-ul mobil și să aibă control total asupra datelor consumatorilor”, au declarat reprezentanții Fairsearch Europe.

Potrivit coaliției, datele arată că 70% dintre smartphone-urile vândute au sistem de operare Android. Aceasta a mai spus că dominația Google a fost obținută oferind sistemul pe gratis producătorilor și impunând condiții contractuale dure legate de obiectivitatea ca anumite aplicații precum Maps, Youtube și Play să apară pe desktop.

”Cerem Comisiei să reacționeze rapid și decisiv pentru a proteja competiția și inovația în această piață importantă. Dacă nu se va reuși, Google va repeta și pe mobile abuzul de poziție dominantă de pe segmentul desktop, în condițiile în care tot mai mulți se îndreaptă spre internetul mobil”, au mai declarat reprezentanții Fairsearch.

În noiembrie 2010, Comisia Europeană a mai deschis o anchetă de investigare a Google, declanșată pe tema căutării online. Scopul investigației este de a afla dacă Google a preluat pe nedrept avantajul pe această piață, oferind linkuri care fac parte din propriile servicii, precum Google Maps.

În plus, șase state din Uniunea Europeană investighează politicile de confidențialitate pe care Google a refuzat să le schimbe, deși cereri repetate au venit din partea autorităților europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.